Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Pentagon ser landminor som ”vitala verktyg”

Ett offer för en landmina lär sig gå med en protes vid International Röda Korsets rehabiliteringscenter i Kabul, Afghanistan.

Biden-administrationen kommer inte att återkalla Trumps beslut om att tillåta landminor. En talesperson vid Pentagon beskriver landminor som ”vitala verktyg i konventionell krigföring”, rapporterar The New York Times.

USA:s tidigare president Barack Obama förbjöd under 2014 landets militär att använda landminor – med undantag på Koreahalvön. Policyändringen beskrevs som ett närmande av Ottawafördraget – som handlar om ett totalförbud av truppminor.

I januari 2020 beslutade Donal Trump att lyfta restriktionerna, då han menade att de kunde sätta amerikanska trupper i en sämre position.

Joe Biden beskrev under sin valkampanj Trumps beslut som djupt vilseledande och han lovade att omedelbart dra tillbaka beslutet om han blev president.

Policyn ska nu ha varit under utredning på Pentagon och den nuvarande policyn kommer att stå fast.

Pentagons talesperson Mike Howard sade i ett uttalande att ”USA:s militär inte på ett ansvarsfullt sätt kan avstå (användning av truppminor reds. anm.), särskilt när de står inför stora och potentiellt överväldigande fiendens styrkor i tidiga strider.”

Flera människorättsorganisationer har motsatt sig beslutet, bland annat Amnesty USA.

”Det är svårt att föreställa sig en mer föråldrad och destruktiv politik än USA:s politik gällande landminor. Beslutet att fortsätta utvecklingen, och utplaceringen, av landminor är dödligt och farligt. Biden-administrationen måste omedelbart dra tillbaka beslutet och bör gå med i 1997-års förbud mot truppminor (Ottawafördraget reds. anm.)”, sade Amnestys USA-chef, Adotei Akwei, i ett uttalande.

Landminor har enligt UNICEF dödat eller lemlästat omkring en miljon människor sedan 1975, vilket motsvarar omkring 22 000 personer varje år. De flesta är civila, varav 35 procent är barn under 15 år.

164 länder har skrivit under Ottawafördraget om ett totalt minförbud. Bland de som inte skrivit under fördraget finns USA, Ryssland, Indien och Kina.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV