Fåglarna kvittrar och dagarna blir allt längre. Det pirrar någonstans obestämt i kroppen och du bestämmer dig för att ge Tinder ännu en chans. Men många kan också bli plötsligt deprimerade eller få svårt att sova. Syre förklarar vårkänslor.
Starka känslor i naturen
I naturen är det mycket som händer under våren. Humledrottningen ger sig ut på upptäcktsfärd. Snödroppar, videkissar, vårlökar och tussilago spirar. Björken savar och får små gröna musöron på kvistarna. Fågelsången blir intensiv när hannarna söker överträffa varandra. I vissa fall blir det en överdos i testosteron och man kan se spelgalna tjädertuppar gå till attack mot bilar. Vilda djur som hjortar testar sina krafter mot varandra för att hävda sina revir, inte sällan fastnar de med hornen, vilket kan leda till att de svälter ihjäl. I gölar och dammar lockar paddhannarna på honorna. Vackrast kväk tar hem matchen. Men det kan gå illa här med, om flera paddhannar försöker para sig med samma hona kan de råka dränka henne i vattnet. Det kändaste skådespelet är dock de tusentals dansande tranorna vid Hornborgasjön som brukar tas som ett säkert tecken på vårens ankomst.
Energiboost och mer aktivitet
Vad man menar med vårkänslor är egentligen flera olika symptom och fenomen som drabbar kroppen och psyket. De flesta känner en ökad energinivå, större vitalitet, mer initiativkraft och högre sexuell drift. Ju ljusare det blir på morgnarna desto bättre mår vi. Många blir rentav morgonmänniskor och får lättare att vakna tidigt. Vad som händer är att nivåerna av olika signalsubstanser och hormon höjs i kroppen, exempelvis ökar mängden serotonin som påverkar våra känslor och får oss att se mer positivt på tillvaron. När ögat utsätts för mer ljus skickas signaler till hjärnans tallkottkörtel om att stänga av utsöndringen av sömnhormonet melatonin. I stället ökar stresshormonet kortisol, som får kroppen att gå upp i varv. Dessutom har förväntningarna på våren byggts upp under den långa och kalla vintern vilket gör att man blir glad och lycklig när den väl kommer.
Kärlek och sex
Till detta kommer de många olika magiska kemier som brukar kallas kärlek. En ökad vilja till aktivitet leder till att sexlusten höjs. Endorfiner, som är morfinliknande substanser, utsöndras när vi blir kära. Kramar, sex och kärlek gör att kroppen skickar ut lyckohormonet dopamin och noradrenalin. Dopamin är en del av hjärnans belöningssystem och kan ge en känsla av eufori. Det är också lättare att bli attraherad på våren. Vi plockar av oss våra tjocka vinterkläder och blottar kropparna. Svettlukter och feromoner har lättare att leta sig ut och in i våra presumtiva partners näshålor. Under våren högs mannens produktion av testosteron och sägs vara som störst kring midsommar. Samtidigt skickar ljuset signaler i kvinnokroppen som sätter fart på ägglossning.
Deppighet och smutsiga fönster
Men det är inte alla som hänger med i förändringarna och behöver längre tid för att ställa om till ljuset. För dem kan ljuset komma som en chock och kroppen hamnar i ofas med signalsubstanserna som pumpas ut. De drabbas av vårdepressioner. När andra ser solsken och blommande ängar, ser de bara de skitiga fönstren som de ännu inte har orkat skura. Samma förväntningar som andra har på våren och sommaren, känns bara tunga och övermäktiga. Människan är inte evolutionärt anpassad till de långa vintrarna och en vinterdepression kan lätt gå över i en vårdepression. Här hjälper inte heller att vi går över från vinter- till sommartid. De längre dagarna kan leda till sömnsvårigheter och känsla av stress när man inte hänger med.
Pollen och hösnuva
Om inte det räcker med vårens hemskheter så finns det många som drabbas av olika pollenallergier. Där vissa ser en vackert blommande maskros, ser andra en potentiell allergiattack. Man vet inte en exakt siffra på hur stor del av Sveriges befolkning som har allergi, men det brukar uppskattas till drygt 40. Hos barn och unga är allergiker bland de största sjukdomsgrupperna. När kompisarna är ute och spelar fotboll är många tvungna att hålla sig inomhus för att inte drabbas av astma eller andra besvär. När näsan rinner, det kittlar i halsen och man hostar som en gammal schäfer så är våren det sista man önskar se.