USA:s finansminister Janet Yellen uppmanar världens länder att införa en skatt för globala företag. “Om det går igenom är det som Parisavtalet för klimatet – men för skatter”, säger nobelpristagaren Joseph Stiglitz, till Washington post.
En global skatt på multinationella bolag kan skulle bidra positivt till den globala ekonomin, enligt USA: finansminister Janet Yellen. Det skulle också kunna hindra den pågående tävlingen mot botten, där skatteparadis lockar stora bolag med låga skatter och länder förlorar i skatteintäkter, menar hon.
Flera länder lovar idag låga bolagsskatter för att få företagen att investera i deras länder. De tio länderna med lägst bolagskatt 2020 är Anguilla, Bahamas, Bahrain, Bermudas, Cayman öarna, Island, Guernsey, Isle of Man, Jersey, Turks- och Caicosöarna i Västindien och Vanatua öarna i sydvästra Stilla havet.
Vill få in mer skatter till USA
Janet Yellen, som är USA:s första kvinnliga finansminister, har varit tydlig med sina ambitioner ända sedan hon tillträdde att Bilden-administrationen måste få in mer i skatteintäkter. Samtidigt har hon flaggat för att partiet är oeniga i frågan om hur en förmögenhetsskatt kan se ut, som vänsterfalangen inom det demokratiska partiet driver, men att de tittar på alternativ vad gäller beskattning av individer och företag. Nyligen föreslogs en extra skatt för hushåll med ett nettovärde på över 50 miljarder dollar.
Janet Yellen föreslår nu en företagsskatt som även går utanför USA:s gränser. Yellen ska ha hållit inledande samtal med 140 internationella motparter inom den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.
– Det är väldigt välkommet. Det här är något som vi kampanjat för i många, många år, säger Pierre Habbard, ledare för Tuac, en facklig organisation som innefattar LO, TCO och SACO och arbetar mot OECD; till tidningen Arbetet.
Joseph Stiglitz, nobelpristagare i ekonomi (2001) och Yellens tidigare mentor, säger till Washington post att om hon lyckas så är skatteförslag lika viktigt för världens skatteintäkter som Parisavtalet är för klimatet.
Så här skrev organisationer ICRICT som arbetar för förändra företagsbeskattning globalt på Twitter.
Att beskatta globala företag är en pågående diskussion inom OECD länderna, inte minst med fokus på tech-bolagen. Ett exempel är Apple som idag driver delar sin verksamhet från Irland där bolagsskatten endast är 12,5 procent.
OECD är positiva till att beskatta multinationella bolag, enligt Financial Times och nu är frågan vilken nivå detta ska hamna på. Inom OECD är genomsnittet för bolagsskatt 24 procent.
Frankrikes president Emmanuel Macron har sagt att det är social rättvisa att tvinga techbolagen att betala skatt. Frankrike har också drivit på processen.
Det finns också ett växande missnöje med att det stora multinationella bolagen tjänar pengar i länder där de inte finns fysiskt, skriver Internationella valutafonden.
Finansminister Magdalena Andersson säger till Svenska dagbladet att det är intressant med ett globalt skattegolv. Men att det är tidigt att diskutera vilken nivå som en minimiskatt bör ligga.
– Det handlar ju också om hur skatten utformas, alltså hur basen för beskattningen ser ut, säger hon.
I samband med G20 möter i februari konstaterades att en en uppgörelse om skatt på digitala tjänster närmar sig och att OECD vill nå en multilateral uppgörelse om ett gemensamt regelverk för att beskatta gränsöverskridande digitala tjänster i sommar. Finansminister Magdalena Andersson (S) sa då till TT:
– Vi jobbar dels med en digital skatt som går direkt på bolagen, dels jobbar vi i en annan del med en minimiskatt. Från svensk sida tycker vi det här med en minimiskatt är mer intressant än den andra.
– Det handlar inte om att vi tycker att de globala techjättarna inte ska betala skatt, utan om var skatten ska betalas. Från svensk sida tycker vi det i princip är bra att skatt betalas där värdet skapas. Det tycker vi är en bra princip för det internationella skattesystemet, tillägger hon.
Svensk bolagskatt lägre än USA:s förslag
Den svenska bolagsskatten har sänkts två gånger under Alliansregeringen från 28 procent till 22. Nuvarande regering har också sänkt skatten till 20,6 procent.
OECD har tidigare diskuterat en skatt på 12,5 procent, enligt Reuters, en nivå som ligger i paritet med den irländska bolagsskatten. Biden-administrationen har föreslaget en skatt på 28 procent i USA och ett minimum på 21 procent, vilket är betydligt högre än det OECD tidigare lagt fram.
Förenade arabemiten, Brasilien, Venezuela, Frankrike och Japan är några av de länder med höst skatt för företag, enligt Investopedia..
Mark Zuckerberg, Facebooks grundare, sa tidigare i februari att han är villig att betala mer skatt i Europa. Han välkomnar en global OECD-lösning som gör avgifterna enhetliga.