Högar med sedlar, exklusiva lyxklockor, en guldkaraff och gyllene champagneglas – en husrannsakan hos en rysk guvernör har toppat de ryska tv-sändningarna på sistone. ”När man griper guvernörerna så ser det alltid likadant ut”, säger Rysslandskännaren Carolina Vendil Pallin.
Guvernören Ivan Belozertsev i Penza oblast, ett län i Ryssland, har gripits misstänkt för att ha tagit emot en muta i mars i år. Nu riskerar han 15 år i fängelse.
Vid husrannsakan hos honom och fem andra personer hittades högar med sedlar, värda motsvarade mellan 30 miljoner och 60 miljoner svenska kronor, enligt rysk medierapportering.
Åklagaren misstänker att guvernören, som företräder president Vladimir Putins parti Enade Ryssland, har getts mutor i syfte att gynna läkemedelsföretaget Biotek i olika affärsuppgörelser, ett företag som har band bland annat till guvernörens egna söner.
Inte det första fallet
Dessutom misstänks guvernören ha fått en Mercedes-Benz samt en armbandsklocka, värd runt 700 000 svenska kronor, från Bioteks vd Boris Sjpigel, enligt den statliga nyhetsbyrån Tass och nättidningen RBK. Även Sjpigel är gripen anklagad för korruption.
Fallet är inte det första i sitt slag, berättar Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
–När man griper guvernörerna så ser det alltid likadant ut. Säkerhetstjänst eller polis hittar högar med sedlar, och inte sällan olika lyxvaror som man filmar och visar upp. Det gör man för att sända signaler att man bekämpar korruption. Men eftersom det är väldigt återkommande, så blir det också en dramaturgi som alla känner igen, och det är ett tydligt tecken på att det är en utbredd företeelse.
Sparkades av Putin
Frågan många ställer sig är om rättssystemet i det här fallet verkligen försöker bekämpa korruption – eller om det rör sig om en intern maktstrid som dragits ut i offentligheten. Andra pekar på att det är regionval i höst och att Enade Ryssland behöver visa att man tar itu med korruption inom statsförvaltningen.
En källa säger just det till den oberoende nättidningen Meduza att han anser att guvernören har blivit offer för en maktstrid som pågår mellan läkemedelsbranschen och en av de allierade med vd:n för Biotek.
–Det är ett utmärkt exempel på hur bristen på transparens genast gör att det florerar olika teorier på varför han greps just nu och vad anledningen till det är, säger Carolina Vendil Pallin.
Nekar till anklagelserna
Både guvernören och vd:n för Biotek, som av ryska tidningar beskrivs som en av de mest inflytelserika företrädarna för näringslivet, nekar till anklagelserna.
I en intervju med Kommersant hävdar vd:n att anklagelserna är en form av hämnd från den ryska säkerhetstjänsten FSB.
Mitt mål är fabricerat. För nio månader sedan kom en FSB-agent till mig och föreslog att jag skulle sälja en kontrollerande andel av mitt företag. Då skulle jag få skydd. Jag vägrade. Jag gav aldrig några mutor till guvernören, det behövde jag aldrig. Min betydelse i Penza är mycket större än guvernörens.
Ny guvernör, ny tid?
Till följd av den pågående brottsutredningen har Enade Ryssland uteslutit Belozertsev ur partiet. På begäran av Putin har guvernören även fått lämna sin post, efter att presidenten har ”förlorat förtroendet” för honom.
Putin har nu tillsatt en tillfällig guvernör, Oleg Melnitjenko, som har jobbat för regionen i många år, bland annat i den regionala regeringen. Sedan han tillträdde har han meddelat att han ställer upp i guvernörsvalet i Penza i höst – och lovar då hårda tag mot korruptionen.
Carolina Vendil Pallin noterar att han, om han menar allvar, har ett stort arbete framför sig.
– Han säger rätt saker men det kommer att vara en enorm uppgift att ändra på det systemet, säger Carolina Vendil Pallin.
Fakta: Korruption i Ryssland
Korruptionen i Ryssland är omvittnad och omfattande. Landet återfinns på plats 128 av 180 i Transparency Internationals Corruption Perception Index 2020.
Den officiella linjen är att staten bekämpar korruptionen och de senaste åren har ett antal höga tjänstemän åtalats för korruption. Men eftersom de som ansvarar för korruptionsbekämpning ofta själva är inblandade i korruption sker ingen större förändring. När större korruptionshärvor blir kända uppfattas det mer som resultatet av interna maktstrider än verklig korruptionsbekämpning.
Penza oblast är ett län i västra Ryssland med runt 1,3 miljoner invånare.
Källor: Landguiden/UI, regionstyret i Penza oblast, oberoende nättidningen Meduza