Under 2020 dök de direkta utsläppen av växthusgaser med ungefär sju procent. Samtidigt visar nya siffror att skövlingen av orörd regnskog – tvärtom ökat.
2,3 miljoner hektar tidigare orörd regnskog har försvunnit från tropikerna, enligt en ny studie som bygger på satellitdata från Global Forest Watch. Det motsvarar Nederländerna territorium – och är 12 procent större än det som försvann året dessförinnan.
De av skövling värst drabbade ekosystemen finns i Brasilien och Kongo. Precis som föregående år är det varukonsumtion som är den främsta bakomliggande orsaken till den skövling som skett i Sydamerika och Sydostasien. Medan skövlingen i tropiska Afrika främst anses bero på svedjejordbruk, enligt Global Forest Watch. Men även klimatrelaterade bränder ska ha spelat en stor roll till att förlusten av regnskog ökade under 2020.
Men det finns ljuspunkter i rapporten. Indonesien står ut som ett positivt exempel, då skövlingen minskat i landet för fjärde året i rad. Bland annat tros ett stopp för nya palmoljeplantager i orörd regnskog ha gett effekt.
Ljusglimtar i mörkret
Global Forest Watch lyfter också reformer och lagstiftning som syftat till att lindra fattigdom och uppmuntra till ett mer hållbart brukande av marken, som viktiga bidrag till den positiva utvecklingen i landet.
Även Malaysia visar på en positivt trend. Också den kan sättas i samband med ny lagstiftning. Samtidigt påpekar Global Forest Watch i sin rapport, att den historiska utvecklingen i landet varit desto mindre upplyftande. Nära en femtedel av landets regnskog har gått förlorad sedan 2001.