Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Så många träd kostar dina matvanor – varje år

Chokladkonsumtionen i framförallt Storbritannien och Tyskland bidrar till avskogningen i Elfenbenskusten.

Den genomsnittliga västerländska konsumenten bidrar varje år till avverkningen av fyra träd via sin konsumtion av kaffe, choklad, nötkött och palmolja, enligt en ny forskningsrapport.

En ny forskningsrapport, publicerad i tidskriften Nature Ecology and Evolution, visar på de direkta kopplingarna mellan konsumtionen av kaffe, choklad, nötkött och palmolja och avverkningen av skog.

Till exempel bidrar chokladkonsumtionen i Storbritannien och Tyskland till avskogning i Elfenbenskusten och Ghana och konsumtionen av nötkött och soja, i framförallt USA, EU och Kina, bidrar starkt till avskogningen i Brasilien. Kaffedrickarna i USA, Tyskland och Italien bidrar avskogning i centrala Vietnam.

Konsumtionen i G7-länderna står för en genomsnittlig förlust på fyra träd per år per person, där enligt rapporten. USA ligger över genomsnittet med fem träd förlorade per capita.

Att hugga ned tropisk regnskog kan inte kompenseras genom att plantera en tall.” – Chris West, forskningsdirektör vid University of York och som forskar kring hållbar konsumtion och produktion

Studien är, enligt The Guardian, den första i sitt slag, som kopplar samman högupplösta kartor över den globala avskogning med utbudet av råvaror som importeras av varje land över hela världen.

Forskarna kombinerade de högupplösta kartorna över skogsavverkning med bland annat en global databas över internationella handelsförbindelser mellan 15 000 industrisektorer. Detta gjorde det möjligt för forskarna att kvantifiera varje lands ”avskogningsavtryck” baserat på befolkningens konsumtion.

– Politiker och företag kan nu få en uppfattning om vilka försörjningskedjor som orsakar avskogning, säger Dr Nguyen Hoang, vid Research Institute for Humanity and Nature Kyoto, Japan, till The Guardian.

Han hoppas att politiker och företag ska ta till sig den nya kunskapen och se vilka problemen är och finna lösningar på dem.

En begränsning av studien, enligt forskarna, är bland annat att bristen på data medförde att det inte gick att tydligt identifiera de aktörer som är inblandade i avskogning.

Paul Morozzo, från Greenpeace UK, säger till The Guariden att rapporten visar företagen inte ansvar för deras produkters miljöpåverkan och detta måste förändras.

– Att vända förlusten av skog bör vara en prioritet för det kommande G7-toppmötet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV