Kinesiska hackare har använt Facebook för att spionera på exiluigurer. Enligt Facebook har hackergruppen installerat ett malware som möjliggjort övervakning av uigurer boende utomlands.
– Jag blev inte alls förvånad när jag hörde om detta. Kina har länge försökt att samla information om uigurerna, säger Nijat Turghun, ordförande i den uiguriska utbildningsföreningen i Sverige.
Enligt Facebook har Kina använt tjänsten för att nå exiluigurer i bland annat Turkiet, Kazakstan, USA, Syrien, Australien och Kanada. Sverige nämns inte direkt, men hot och spionage mot exiluigurer är något som pågår i Sverige hela tiden. Säkerhetspolisen nämner bland annat Kina i sin årsbok för 2020 och går in på hur Kina aktivt spionerar mot den uiguriska miljön i Sverige.
Förutom just Facebook sker spionaget sker på flera sätt, bland annat genom kinesiska appar.
– De har utvecklat teknologi för det. De har producerat kinesiska appar som samlar in information om uigurer om de använder dessa. Men det är inte bara minoriteter som är ett mål i Sverige, svenska forskare utsätts också, säger Nijat Turghun.
Han poängterar också att det finns en annan sida av myntet, där regimen vill sätta psykisk press på uigurerna och visa att de vet vad personen gör och befinner sig. I dessa psykiska utpressningsförsök används inte sällan familj och släkt som ett redskap.
– En kille här hade inte träffat sin mamma på flera år. Han blev för ett par månader sedan upprings av henne med ett whatsappnummer från Turkiet. Efter han pratat med henne sade hon att en person ville tala med honom. Den personen berättade för honom att han kommer att ta hand om hans mamma, säger Nijat Turghun och påpekar att mannen försökte värva sonen för att rapportera om uigurer i Sverige.
Kinas förtryck av minoritetsfolket uigurer i den västra provinsen Xinjiang har varit ordentligt på tapeten under senaste tiden. Efter uttalanden från bland annat svenska klädjätten H&M om misstänkt tvångsarbete i Xinjiang har flera affärer från företaget tvingats att stänga i landet. Klädbutikerna har också raderats från Apple Maps och från kartan i Kinas största taxi-app. Varorna har också plockats bort från e-handelsjättarna i landet.
– Kina kan inte dölja verkligheten längre, utan de ska stämplas som ett land som begår folkmord. Men om de kan stoppa dem är dock ett frågetecken, säger Nijat Turghun.
Kina själva hävdar att tvångsarbetet i Xinjiang är ”fake news”. De så kallade omskolningslägren i Xinjiangprovinsen beskrivs av myndigheterna som ett sätt att hantera extremister i regionen.
Flera länder har infört sanktioner mot landet och börjat kalla det som pågår i regionen för ett folkmord. Kina har mött sanktionerna genom att själva införa sanktioner mot flera personer och organisationer som kritiserat landets hantering av minoritetsfolket, bland annat Björn Jerdén vid Utrikespolitiska institutet.
Nijat Turghun tycker att det är bra att pressen mot Kina har ökat i frågan från både länder och företag. Men han poängterar att man måste ha i i åtanke vad som sker i landet om man har som avsikt att verka där.
– Om 50 år kommer det skrivas in historieböckerna vilka som har stött folkmordet i Kina, säger Nijat Turghun.
Fakta: Uigurer i Sverige
I Sverige bor det omkring 2 000 uigurer.
Uigurer är en muslimsk folkgrupp varav de flesta bor i den kinesiska provinsen Xinjiang, i landets västra delar. Folkgruppen är förföljd både inom och utanför Kinas gränser, och miljoner sitter i dagsläget i det Kina kallar för utbildningscenter och människorättsorganisationer benämner omskolningsläger.
Utvisningar av uigurer från Sverige till Kina stoppades i september 2018 då situationen förvärrades i Xinjiangprovinsen.
Sedan mars 2019 har uigurer flyktingstatus i Sverige, då Migrationsverket slog fast att det räcker att vara uigur för att riskera för förföljelse i Kina.
SÄPO har under flera benämnt Kina som en av de utländska makter med mest verksamhet i Sverige, där bland annat spionage mot exiluigurer och tibetaner nämnts.