Startsida - Nyheter

Energi

Tjuvstarta odlingssäsongen

Jessica Hammar är florist på Tyresö handelsträdgård och har lång erfarenhet av att förså både sommarblommor och grönsaker.

När vårsolen tittar fram börjar det klia i många odlarfingrar. Det är för tidigt att plantera utomhus, men hög tid att förodla inne. Den som börjar i tid kan se fram emot både starkare plantor och en bättre sommarskörd.

Att förodla grönsaker och sommarblommor på fönsterbrädan tidigt är bästa sättet att kickstarta odlingssäsongen. Många grödor behöver nämligen mer tid på sig för att hinna blomma och ge skörd än den korta svenska sommaren kan erbjuda. Förodling är inte svårt, men kräver lite tålamod. Börja med att välja rätt jord.

– Bra såjord ska vara mager, sandblandad och finfördelad för att fröna ska gro och växa bra, säger Jessica Hammar som är florist på Tyresö handelsträdgård och har många års erfarenhet av att driva upp sommarblommor från frö.

I handeln finns det många olika såtråg, pluggbrätten och minidrivhus att köpa. Men det går faktiskt lika bra att använda sådant du har hemma. Äggkartonger och toarullar funkar fint att förså i och en vindruvsask i plast med lock blir ett litet minidrivhus.

Håll fröna fuktiga

Nästan alla frön mår bäst av att man fuktar jorden innan sådd. Är fröna väldigt små och svåra att hålla isär kan du blanda dem med lite sand och strö ut. Sedan ska jorden hållas fuktig under hela groddperioden.

– Det är jätteviktigt, annars avstannar groningen. Jag brukar använda sprejflaska. Men det finns även speciella mattor man kan lägga under trågen som håller kvar fukten, säger Jessica.

Trä gärna en plastpåse eller plastfolie med hål i över tråget eller krukan, men glöm inte att lufta varje dag, annars får du lätt mögel på ytan. Samma sak om du har ett mindrivhus med plastlock – lyft ofta på locket så att syre kommer in. När fröna väl har grott ska locket och plasten bort.

– De flesta frön vill ha runt 20–25 grader för att gro. Sedan kan de gärna stå lite svalare, i runt 18–20 grader. Ställ dem så ljust som möjligt, säger Jessica.
När hjärtbladen och det första riktiga bladparet har kommit upp är det dags att skola om plantorna i vanlig blomjord. Var inte rädd att sätta dem ganska djupt om de känns lite rangliga, för då blir de knubbiga och fina när de växer till sig. Det går bra att stoppa ner cirka två tredjedelar av stjälken i jorden.

Tajming är en annan viktig faktor för att lyckas. Börjar du för tidigt är risken att plantorna blir långa och gängliga. Väntar du för länge kanske de inte hinner växa sig stora nog att ge skörd. Jessicas råd är att ha lite tålamod och att läsa på fröpåsens baksida.

– Det är lätt att bli ivrig och vilja så allt på en gång. Men vissa plantor kräver mer värme när de så småningom ska planteras ut så dem kan du vänta lite med. Läs på fröpåsen när plantan klarar av att stå utomhus, fundera på när det brukar bli frostfritt där du bor och räkna baklänges från det.

En daglig dusch med en sprejflaska håller fröna fuktiga och är skonsammare än att vattna med kanna. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Så i omgångar

Ett annat tips är att så i omgångar. Då blir det mindre jobb när det är dags att skola om i större krukor och du sprider även risken för en havererad skörd när plantorna ska ut.

– Har du plantor i lite olika faser är det inte en lika stor sak om en omgång skulle gå åt skogen på grund av kyla eller för att de bränns av solen. Tomater är till exempel väldigt känsliga för stark vårsol. Har du då bara en omgång plantor är det ju tråkigt om de bränns sönder när du härdar dem ute, säger Jessica och tillägger:

– Sedan är det praktiskt vid skördedags också, för man måste inte skörda allt på samma gång utan kan njuta av det under längre tid.

Vad du sår är förstås en fråga om tycke, smak och erfarenhet. Men ha kul och gör det inte för svårt för dig, uppmanar Jessica. Är du nybörjare, välj gärna grödor som bönor, ärtor, tomat, gyllenbär och squash som alla har stora frön och växer ganska snabbt. Bland blommor är solrosor, krasse och blomman för dagen tacksamma.

Ska du så med barn kan det vara både roligt och pedagogiskt att samla frön från tomater, gurka och paprika som du har hemma i kylen.

– Man kan sätta ner en hel gurk- eller tomatskiva direkt i jorden. Jag föredrar dock att pilla ut fröna och låta dem torka på ett hushållspapper innan, då undviker jag mögel som annars lätt växer till sig på de blöta grönsakerna. Men båda sätten funkar fint.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV