Serietecknaren Dan Parent berättar för Emil Åkerö om seriefiguren Acke, representation och om att vara hbtq i USA i dag. Acke har under de senaste åren uppdaterats från den 50-tals pastisch den länge var till att passa in i sin samtid. Bland annat
genom att en homosexuell figur har introducerats i serien.
”Jag har hållit på med Acke-serien jättelänge!” Så presenterar sig serieskaparen Dan Parent när han deltar i en panel om hbtq och tecknade serier. Vi träffas på ett hotell i New York stadsdelen Brooklyn. Det är mitt i augusti och 25 grader ute men inne på hotellet är ACn igång och det är nästan kyligt. Dan Parent och jag är här för att delta i Flame Con, världens största mötesplats för hbtq-kultur. I korridoren utanför springer det omkring folk i färgglada dräkter. När de inte trängs i den enorma mässhallen för att ta del av främst hbtq-serier och merchandies så kan de tävla i datorspel eller gå på olika panelsamtal, som det Dan precis deltagit i. Dan deltar på ett 20-tal konvent i år, men har inte tröttnat.
– Att åka ut på konvent är väldigt givande, eftersom du når alla typer av läsare. Det är framför allt bra ur ett ekonomiskt perspektiv. Jag kan sälja mycket teckningar. Jag träffar ju inte mina läsare så ofta, så det här är en bra chans att göra det.
Dan har arbetat i 30 år på Archie-Comics, förlaget som ger ut den serie som i Sverige går under namnet Acke. Acke har under de senaste åren uppdaterats från den 50-tals pastisch den länge var till att passa in i sin samtid. Det är den här förnyelsen som för Dan Parent till Flame Con, han är här för att prata om Kevin Keller, Acke-universumets första homosexuella figur som han skapade 2010.
– Det kändes som att de hade stannat av och kört fast, och sedan fick vi en ny vd och ägare, son till den ursprungliga. Och då ville vi ta med Acke in i samtiden och vi började arbeta med frågor kring sexualitet och etnicitet. Nu är serien med i samtiden på ett annat sätt.
Upprörda mammor
Men det var inte alla som var glada åt förändringen. När Archie-comics gick ut och sa att de skulle ha en homosexuell figur i serien blev det lite upprörda känslor hos en del av de mer konservativa läsarna. En organisation som reagerade var den konservativa gruppen One million moms vars huvudsakliga sysselsättning är att skriva arga brev till skapare av populärkultur de anser vara omoralisk.
– Vi förlorade ungefär sju prenumeranter och fick in tusentals nya. Det känns som att de skulle behöva en ny pr-strategi, säger Dan Parent och skrattar.
För Dan och hans kollegor var det viktigt att Kevin inte var en figur som dök upp och sedan försvann utan att han bearbetades in i serien på ett naturligt sätt, med åren har Kevin därför blivit en uppskattad figur hos läsarna. Kevin Keller har också fått följa med Acke till tv-serien Riverdale, som visats i Sverige under våren 2017 via Netflix.
– Där får han hångla mer än i den tecknade serien, säger Dan Parent och skrattar.
Prisbelönad
Riverdale är en uppdaterad version av serien och har hyllats av svenska tv-kritiker. Medan den tecknade serien läses av både barn och vuxna har tv-serien framför allt ungdomar som målgrupp.
– Jag har sett den, den är väldigt rolig och talar väl till sin publik. Den fyller sin roll som såpopera och fyllde ett hål som fanns där. Figurerna stämmer mot serien men det är inte en televisering av den tecknade serien utan en egen tv-serie, vilket jag tycker är bra. De har gjort sin egen grej, säger Dan Parent.
”Du kan inte få till en trovärdig historia om samhället om du inte har med hbtq-personer för så ser verkligheten ut.”
Kevin Kellers introduktion har även gjort Dan och hans arbete mer känt och är något som han har hyllats och prisats för. Han har bland annat belönats av organisationen Gay & lesbian alliance against defamation, Glaad, som bevakar hur hbtq gestaltas inom amerikansk populärkultur.
– Det var en fantastisk upplevelse. Delvis för att Glaad gör ett så bra jobb, och att få ett sådant erkännande var fantastiskt.
Trovärdighet
Glaad släpper varje år en rapport om representationen inom tv och hur de olika delarna av hbtq-spektrumet får plats, gestaltning och tv-tid. För Dan, som själv är bisexuell, är det viktigt med representation i berättelserna. Han ser det som en del av jobbet eftersom hbtq-personer är en del av världen där läsarna växer upp.
– Du kan inte få till en trovärdig historia om samhället om du inte har med hbtq-personer för så ser verkligheten ut. Du får färre isolerade barn om du låter deras identiteter ta plats i din serievärld. Men barn är också som svampar, det är viktigt att barn konfronteras med hbtq-personer när de är små, så att de behandlar människor med respekt när de blir äldre.
Representation är enligt Dan inte en checklista som ska följas utan en reflektion av läsaren. Kevin Keller är en möjlighet för de queera läsarna att kunna känna igen sig och spegla sig i Kevin och den amerikanska drömmiljö som figurerna rör sig i. Enligt Dan är representation mer sömlöst i dag, det blir inga skriverier när du introducerar en hbtq-figur och det blir inte heller något som görs med buller och bång.
– I dag har hbtq-personer ofta biroller men vi ser dem allt oftare som huvudrollsinnehavare och jag tror det kommer bli ännu vanligare. Och då blir det ingen grej.
Om Flame Con
Om serien Acke
På engelska kallas Acke för Archie Andrews och serien publicerades första gången 1941 i USA. Den första publiceringen i Sverige var i tidningen Blondie 1959. Mellan 1969 och 2002 hade Acke en egen serietidning i Sverige.
Acke är en tonårsserie som utgår från Acke och hans kompisar, framförallt om triangeldramat mellan honom och tjejerna Betty och Veronica. Med i serien finns även hans kompis Sopprot (Jughead) som under senare år uppmärksammats för sin asexualitet. Serien utspelar sig i den fiktiva amerikanska staden Riverdale.
I USA publiceras Archie fortfarande, även med olika sidoserier som bland annat beskriver deras liv som vuxna. 2017 kom tv-serien Riverdale som i Sverige går att se via Netflix.