Arnold Schwarzenegger – ett exempel på att förändring är möjlig? Det heter en av serierna i Jordens vänners nyligen lanserade seriealbum, Maskulinitet, genus och klimaträttvisa, med syfte att engagera för ett hållbart samhälle.
Albumet bygger på forskaren Martin Hultmans teorier om så kallade ekologiska maskuliniteter och organisationerna Jordens vänner och Män har tolkat forskning och statistik tillsammans med serietecknaren Karolina Bång.
En av frågorna som tas upp i albumet: Hur hänger normer ihop med klimatfrågan?
– Enkelt sagt har män i rika världen mest negativ påverkan på klimatet och kvinnor från fattiga länder drabbas mest av klimatförändringar. Kvinnor har mindre inflytande än män, som är majoritet i beslutande positioner. Det positiva är att Greta och andra i Friday for future-rörelsen i världen är unga kvinnor, som är talespersoner, organisatörer samt står upp för sina rättigheter och klimatet, säger Mikael Sundström, ordförande i Jordens vänner.
Fridays for future startades av Greta Thunberg, som inför förra riksdagsvalet ensam satt utanför riksdagshuset i Stockholm i protest mot den rådande klimatpolitiken.
Trump och Bolsonaro
Martin Hultman, docent i vetenskaps-, teknik- och miljöstudier vid Chalmers tekniska högskola, har formulerat de tre maskuliniteterna gällande relationen till klimatförändringar.
Den första maskuliniteten utmärks av att personerna ”ser naturen som en resurs”.
– Vi tar upp Trump och Bolsonaro, som representerar en extrem typ av industrimodern maskulinitet. Trump var så faktaresistent att han inte ville ta in eller brydde sig om någon fakta. Bolsonaro spelar på maskulinitetsnomen, där han till exempel hävdat att män som bryr sig om corona är svaga, att bry sig om sina medmänniskor och sin omvärld är svagt.
Bland de kontroversiella uttalandena från Brasiliens president Jair Bolsonaro: ”Vi måste sluta vara en nation av mesar. Jag tänker jobba på som vanligt”, rapporterade SVT nyheter i november 2020. I juli uppgav han att det är ”bögigt att bära ansiktsmask”, enligt webbsajten QX.
Ekologisk maskulinitet
Nästa maskulinitet är den ekomoderna, som tror att ny teknik löser miljöproblemen.
– Arnold Schwarzenegger är ett exempel på någon som gjort en förflyttning. En kroppsbyggare och känd skådis med ett hypermaskulint utseende. Även under sin valkampanj för att bli guvernör körde han en stor Hummerjeep och pratade i Terminator-klichéer. Men sedan har han intagit en mjukare hållning och börjat driva en med amerikanska mått mätt radikal klimatpolitik, säger Mikael Sundström.
Han vill inte kalla Arnold Schwarzenegger en förebild.
– Förebilder skulle jag kalla de som till exempel börjat att äta mer vegetariskt, köpa mer second hand och minskat eller slutat att köra och flyga. Det är inspirerande när ens kompis eller granne utvecklar sitt förhållningssätt till miljö och klimat och börjar tänka på hur man utnyttjar jordens resurser.
De som har tagit det sista steget tillhör den ekologiska maskulineten.
”Förändring i dialog”
Albumet handlar inte om att ”män är dåliga”, skriver Jordens vänner, utan de vill trycka på hur män, kvinnor och icke-binära ”kan bidra till klimatarbete”. Det tas upp olika normer i samhället och maktrelationer och utöver de tecknade serierna finns förslag på diskussionsfrågor till varje område och tips på sätt att åstadkomma förändring.
– Vi tror att förändring sker i dialog, när vi börjar prata om normer, eftersom det handlar mycket om vår identitet och vissa känner att de vill eller behöver ändra sig men att göra det kan kräva mod och stöd.
Enligt Mikael Sundström satsar organisationen på att kickstarta diskussioner på arbetsplatser, skolor och i mansgrupper genom workshoppar.
– Serier är ett kul sätt att kommunicera och gör att man kan skruva lite på resonemangen för att få igång en diskussion. Vi vill skapa engagemang kring genus och klimaträttvisa, säger han.