Turkiet har dragit sig ur Istanbulkonventionen mot våld mot kvinnor. Beskedet har utlöst ilska bland rättighetsgrupper som uppmanar till protester i Istanbul.
Konventionen, som 2011 skrevs under av EU samt 45 länder, var den första i sitt slag och kräver att lagstiftning införs mot bland annat våld i hemmet och könsstympning.
Turkiet har inte angett något skäl till varför man drar sig ur. I en kommentar på Twitter skriver Zehra Zumrut, minister med ansvar för familj, arbete och sociala frågor, att kvinnors rättigheter redan garanteras av landets lagar.
”Vårt juridiska system är tillräckligt dynamiskt och starkt för att genomföra nya förordningar om det behövs”, skriver Zumrut utan att ge någon ytterligare förklaring.
"Skadar familjer"
Konservativa krafter i Turkiet har hävdat att konventionen utgör ett hot mot familjen och påstår att den uppmuntrar till skilsmässor. De hävdar också att pakten främjar en ”hbtq-livsstil”.
Men kritiken mot beslutet är skarp. Gokce Gokcen från oppositionspartiet CHP säger att det innebär att Turkiet ”fortsätter låta kvinnor vara andra klassens medborgare och låta dem bli mördade”.
Våld mot kvinnor är ett ständigt närvarande – och enligt rättighetsgrupper växande – problem i Turkiet. Landet för ingen officiell statistik, men enligt Världshälsoorganisationen (WHO) utsätts 38 procent av landets kvinnor för våld från en partner någon gång i sitt liv, jämfört med runt 25 procent i Europa.
300 mördade
Enligt rättighetsgruppen Vi ska stoppa mord på kvinnor mördades 300 kvinnor i Turkiet förra året. Generalsekreteraren Fidan Ataselim uppmanar nu till protester.
Turkiet är inte ensamt om att vilja dra sig ur Istanbulkonventionen. Även Polen har diskuterat frågan eftersom landets styrande parti tycker att konventionen är för liberal.
Fakta: Istanbulkonventionen
Europarådets Istanbulkonvention är ett omfattande avtal med syfte att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor och flickor samt våld i hemmet. Konventionen lades fram 2011 och trädde i kraft 2014.
Det är den första juridiskt bindande konventionen om våld mot kvinnor i Europa och öppnades för undertecknande vid ett ministermöte i Istanbul i Turkiet.
I Istanbulkonventionen fastslås att våld mot kvinnor är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Den fördömer alla former av våld mot kvinnor och beskriver våldet som ett uttryck för historiskt ojämlika maktförhållanden mellan kvinnor och män.
Stater som ratificerar dokumentet förbinder sig att upprätthålla en viss juridisk standard gällande exempelvis våldtäkt, sexuella övergrepp, könsstympning, hedersrelaterat våld och tvångsäktenskap.
2019 hade konventionen signerats av 45 stater och EU. Turkiet var först att ratificera konventionen. Flera EU-länder som undertecknat har dock ännu inte ratificerat.
Källa: Europaparlamentet
TT