Våld och flykt, hunger och nöd – miljontals människor är i behov av bistånd på grund av pågående oroligheter och katastrofer runt om i världen.
Här är några av de största och allvarligaste kriserna just nu.
Jemen – Inbördeskrig och svält
Här är världens största humanitära kris i dag – 17 miljoner människor har inte mat för dagen, enligt Sida. Det råder brist på det mesta – från vatten och mat till bränsle och sjukvård, och människor svälter. Särskilt drabbade är barn och mödrar som lider av akut undernäring.
Det pågår inbördeskrig mellan regeringsstyrkor och en rebellgrupp sedan 2014, och striderna har ödelagt skolor, vägar och sjukhus.
Syrien – Terror och flyktingar
Miljoner är på flykt och ett inbördeskrig mellan regimen och väpnade grupper rasar sedan flera år tillbaka. Även om bland annat staden al-Raqqa har återtagits från Islamiska staten och terrororganisationen tappat mark så är osäkerheten stor och situationen kan förändras mycket snabbt.
Civila områden attackeras och många utsatta människor befinner sig i delar av landet som ännu är svåra för hjälporganisationer att nå. Enligt Sida beräknas 6,1 miljoner människor vara på flykt inom landets gränser och 5,5 miljoner utanför.
Tchadsjön – Boko Haram och vattenbrist
Extremistgruppen Boko Harams framfart har drabbat Tchad, Niger, Kamerun och Nigeria, och särskilt de delar som gränsar till det fattiga området runt Tchadsjön. Situationen är svår, inte minst för kvinnor och barn då risken för sexuellt våld är stor. Unga män riskerar också att tvångsrekryteras till väpnade grupper.
Området runt Tchadsjön är dessutom drabbat av klimatförändringar, och Tchadsjöns yta har minskat rejält vilket lett till vattenbrist.
Somalia – Torka och konflikt
Inbördeskriget har pågått sedan början av 1990-talet, något som lett till stora humanitära behov som matbrist. Regelbundna perioder av torka bidrar till matbristen. Extremistgruppen al-Shabaab utgör också ett fortsatt hot, och säkerhetssituationen är svår i landet. Några relativt stabila områden existerar dock i dag, men hjälporganisationer har på många håll svårt att ta sig fram.
Det finns en miljon internflyktingar inom landets gränser.
Sydsudan – Epidemier och våld
Situationen är tuff i världens nyaste stat, och det råder brist på i princip allt. Det oljerika landet blev självständigt från Sudan 2011. I december 2013 bröt ett inbördeskrig ut, och sedan dess har fler än 4 miljoner människor – en tredjedel av befolkningen – drivits på flykt undan våldet. I år ska det hållas val, men någon hållbar vapenvila har ännu inte kommit till stånd. Omkring 18 000 barnsoldater uppges finnas i det unga landet.
En stor del av befolkningen saknar tillgång till rent vatten och många allvarliga sjukdomar förekommer.
Källa: Sida, TT