Människorättsorganisationen Human Rights Watch anklagar Huthirebellerna för att ha orsakat en dödlig brand i ett migrantläger i Jemens huvudstad Sanaa i förra veckan. FN kräver nu en oberoende utredning av vad som orsakade branden.
Över 40 afrikanska migranter dödades och 170 skadades allvarligt i branden. FN:s särskilde sändebud för Jemen Martin Griffiths har vänt sig till FN:s säkerhetsråd och krävt en oberoende utredning av orsaken bakom branden.
Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) uppger att Huthirebellernas säkerhetsstyrkor hade låst in flera hundra migranter i en hangar efter ett bråk mellan vakter och migranter. Enligt vittnen ska säkerhetsstyrkorna därefter ha avfyrat två oidentifierade projektiler in i byggnaden, vilket ska ha startat branden.
Ögonvittne berättar
En video publicerad av HRW visar hur säkerhetsstyrkorna går omkring bland överlevande utanför byggnaden samtidigt som branden pågår.
– Jag har inte ord nog för att uttrycka hur det var. . . Projektilerna exploderade och det var så mycket rök och sedan var det en brand som spred sig, säger en 20-årig migrant som citeras i HRW:s rapport.
Migranterna i lägret kommer huvudsakligen från Etiopien och landets utrikesdepartement säger att de har fått rapporter om att 43 människor, varav många landsmän, dött i branden och begravts i Jemen.
Borde inte politiseras
HRW uppger att hundratals migranter vårdas på ett sjukhus i Saana under kraftig bevakning. FN:s migrationsorgan IOM uppmanade i förra veckan Huthirebellerna att ge obehindrad tillgång till de migranter som skadats i branden.
Huthirebellernas talesperson Mohammed Abdusalam har inte bemött anklagelserna från HRW, men säger att händelsen inte ”borde bli politiserad eller exploaterad”.
Trots varningar beger sig varje år tusentals migranter från det närliggande Afrikas horn till Jemen med målet att ta sig vidare till andra länder kring Persiska viken. Men många fastnar i migrantläger i det krigshärjade landet.
Fakta: Jemen
Jemen, på Arabiska halvöns spets, är till ytan något större än Sverige. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990. Landet har en uppskattad befolkningsmängd på drygt 23 miljoner invånare.
Jemen är ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern där de flesta invånarna bor på landsbygden och försörjer sig på jordbruk eller boskapsskötsel. Olja och i viss mån naturgas är viktiga inkomstkällor.
Sedan konflikten mellan de Iranstödda Huthirebellerna och regeringssidan, som stöds av en saudiskledd militärallians, intensifierades 2015 har situationen för civilbefolkningen förvärrats dramatiskt. Mat och mediciner saknas och FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.
Källa: UI/Landguiden med flera
TT