Astra Zenecas coronavaccin stoppas tillfälligt i Sverige. Några fall av blodproppar har dock inte bekräftats i landet och vaccinsamordnare Richard Bergström hoppas att stoppet blir kortvarigt.
Beskedet från Folkhälsomyndigheten (FHM) kommer efter rapporter om misstänkta biverkningar om blodproppar men även blödningar hos de som fått vaccinet. Enligt FHM har biverkningarna drabbat ”ett fåtal personer” men i Sverige har inget fall rapporterats in hittills.
Enligt Läkemedelsverket hade för en vecka sedan 22 fall av blodpropp rapporterats bland de 3 miljoner människor som vaccinerats med Astra Zenecas coronavaccin i Europa.
Drygt 20 länder, många av dem EU-nationer, har hittills pausat användandet av vaccinet med anledning av de befarade biverkningarna – vars samband inte är fastställt.
Pågående granskning
Enligt Anders Tegnell är det i huvudsak blödningarna som ligger bakom det svenska stoppet:
– Det är en form av blödningsbiverkan. Man tappar blodplättarna, så att man blir mer lättblödande. Men man kan också få det i kombination med blodproppar. Så det är en ovanlig, men ganska allvarlig bild, som man kan få av väldigt många olika orsaker, men nu har man sett ett antal fall där det finns en tidsmässig koppling till vaccineringen med Astra Zeneca, säger han.
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA granskar de misstänkta biverkningarna och det är i väntan på att utredningen är klar som FHM har beslutat om ett stopp. Enligt vaccinsamordnare Richard Bergström kan utredningen vara klar redan på torsdag.
"Stor nytta"
Veronica Arthurson enhetschef på Läkemedelsverket säger att biverkningarna är ”komplexa fall”:
– Det är framförallt dessa som nu utreds väldigt intensivt. Den typen av fall, där man ser blodpropp, blödningar och låga nivåer av blodplättar har inte inkommit hos personer som har vaccinerats i Sverige med den här typen av vaccin.
Det här kan ju leda till en stark oro, vad kan det få konsekvenser?
– Det är självklart att det här kan leda till en oro. Det är viktigt att framhålla att de här vaccinen har en stor nytta i och med att de skyddar mot en allvarlig sjukdom, samtidigt ligger det i hela samhällets intresse att det handlar om säkra vacciner som vi använder. Det har prio ett, att utreda misstänkta säkerhetsrisker när de uppstår. I ett sådant här fall är det viktigaste att ta signalerna på allvar, sedan kan det mycket väl landa i att det inte finns något fastställt orsakssamband, säger Veronica Arthurson.
En fjärdedel av doserna
Enligt FHM:s prognos över vaccineringen kommer en fjärdedel av de förväntade vaccinen i mars att komma ifrån Astra Zeneca. Prognosen säger att det kommer 321 400 doser från företaget. Totalt i mars väntas 1 170 400 doser.
Vaccinsamordnare Richard Bergström intervjuades under morgonen av P1 Morgon, på frågan om vad de som redan fått Astra Zenecas vaccin ska tänka svarar han:
– Prata med din läkare om du är orolig och var vaksam på symtom som blåmärken, då kan man höra av sig till sin läkare. Det finns information på 1177 om biverkningarna av vacciner.
Bergström tror inte att det lagda vaccinmålet i Sverige påverkas av att Astra Zenecas vaccin nu pausas.
Till TT säger Astra Zeneca följande angående det tillfälliga stoppet:
– Vi noterar det här beslutet. Vi har respekt för att varje enskilt lands expertmyndighet måste göra sina egna bedömningar som är baserade på lokala förutsättningar, säger Christina Malmberg Hägerstrand, presschef för Astra Zeneca i Norden.
Fakta: Fyra vaccin
Hittills är fyra vacciner mot covid-19 godkända i EU och därmed även i Sverige.
Dessa vacciner kommer från Pfizer-Biontech, Moderna, Astra Zeneca samt Janssen, som ägs av Johnson & Johnson.
Till skillnad vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna är Astra Zenecas inte ett så kallat mRNA-vaccin.
I stället bygger tekniken på att en del av virusets arvsmassa förs in i cellen med hjälp av ett inaktiverat förkylningsvirus.
Denna teknik påminner om den som används för Janssens vaccin som även det är ett så kallat vektorbaserat vaccin som använder ett genetiskt modifierat adenovirus för att föra in den genetiska koden för spike-proteinet i cellen.
Källa: Internetmedicin, med flera.