Regeringen flyttar myndigheten för kulturanalys till Göteborg, som en del av deras nya utlokaliseringsstrategi.
– Det är nu slut på en lång trend av centralisering till Stockholm, sa statsminister Stefan Löfven på pressträffen där han tillsammans med civilminister Ardalan Shekarabi (S) presenterade flytten av ett antal statliga myndigheter.
Bakgrunden till att regeringen flyttar myndigheterna kommer från den breda parlamentariska Landsbygdskommitténs förslag om att jämna ut skillnader mellan stad och landsbygd genom att flytta ut 10 000 statliga jobb från Stockholm till andra orter.
Huruvida Landsbygdskommittén hade storstaden Göteborg i åtanke när de lade fram förslaget är dock oklart. Men kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (s) tackar och tar emot.
– Göteborg är en självklar industristad och därför behöver vi den här typen av jobb. För flyttar en industriarbetare till Göteborg så finns det ofta en sambo med som behöver jobba med något, säger hon till Göteborg Direkt.
Myndigheten för kulturanalys utvärderar effekter av förslag och genomförda åtgärder inom kulturområdet, för att skapa bättre förutsättningar för verksamma i kultursektorn. I dag arbetar 12–15 personer där.
Övriga myndigheter som ska flyttas från Stockholn är svenska ESF-rådet, Strålsäkerhetsmyndigheten, Polarforskningssekretariatet, Universitets- och högskolerådet, delar av Tillväxtverket och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor. Det handlar om drygt 500 arbetstillfällen.
Kritik har riktats mot tidigare myndighetsflyttar för att ha blivit orimligt dyra och att kompetensen inte kunnat säkrats på den ort dit flytten gick. Veckans besked om flytt kritiserades från exempelvis fackförbundet ST för att åtgärderna inte skapar fler jobb, utan bara flyttar befintliga.