Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

”Lämna landet” – uppmaning efter nya polisskott

Protesterna i Myanmar fortsätter.

Minst tre demonstranter uppges ha dödats av polis under fortsätta protester i Myanmar under lördagen. Omvärlden höjer tonläget mot militärstyret i landet.

Enligt lokala medier ska polisen ha öppnat eld mot demonstranter som samlats utanför en polisstation i Rangoon för att kräva att gripna ska släppas.

– Säkerhetsstyrkor grep tre unga män, och när vi följde efter för att få tillbaka dem slog styrkorna till, säger en person som AFP pratat med.

– Två dödades, en sköts i huvudet och den andre träffades i kinden vid nacken.

"Stanna hemma"

Änkan till en av de avlidna säger till AFP:

– Alla sade ”gå inte ut, stanna hemma”… Men han sade att han var tvungen att gå ut igen, för de hade fört tre barn till polisstationen.

Ytterligare en person avled i en annan del av staden efter att ha skjutits när demonstranter drabbade samman med polis och soldater. Demonstranterna ska bland annat ha använt molotovcocktails.

Fler än 70 människor har dödats i Myanmar under protesterna mot militärstyret.

Omvärlden reagerar

Stormaktskvartetten ”The Quad”, USA, Indien, Australien och Japan, har enats om att arbeta tillsammans för att återinföra demokrati i landet, som dock har betydligt närmare band till Kina än till någon av västmakterna.

I ett gemensamt uttalande från kvartetten heter det:

”Som långvariga vänner till Myanmar och dess folk understryker vi det omedelbara behovet av att återställa demokratin och vikten av att stärka den demokratiska motståndskraften.”

Fler länder har agerat med anledning av oroligheterna i landet. Före detta kolonialmakten Storbritannien uppmanade under fredagen sina medborgare att lämna Myanmar på grund av ”politiska spänningar och oro”. Sydkorea meddelade att de bland annat stoppar försvarsutbyte. Ryssland sade att de ”analyserar” situationen och att de är oroade över det stora antalet civila dödsoffer.

Polens utrikesdepartement säger att en polsk journalist greps i veckan, den andra utländska journalisten som uppges ha gripits efter att en japansk journalist tillfälligt hållits kvar av polis.

Fakta: Myanmar

Myanmar (tidigare Burma) ligger i Sydostasien och gränsar till Kina, Laos, Thailand, Bangladesh och Indien. Landet har en befolkning på närmare 54 miljoner, enligt beräkningar från 2018.
Landet koloniserades på 1800-talet av Storbritannien men blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes.
Den tidigare oppositionsledaren Aung San Suu Kyi får enligt författningen inte bli president och har formellt haft en särskilt inrättad post som nationell rådgivare. I praktiken har hon varit Myanmars egentliga civila ledare.
Militären har enligt författningen haft en fjärdedel av platserna i parlamentets bägge kamrar. De platserna tillsätts av överbefälhavaren.
Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin demokratikamp men har under sin tid i regeringsställning kritiserats hårt för att inte stoppa militärens agerande mot de muslimska rohingyerna.
Den 1 februari meddelade regeringspartiet NLD att flera personer ur ledarskiktet, däribland Aung San Suu Kyi, gripits. Militären annonserade kort därefter att den tagit över makten i landet. Sedan dess har protester hållits nästan dagligen, och över 70 personer har dödats av militären.
Källor: NE, Landguiden, AFP

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV