Tempo dokumentärfestival 2021
8–14/3 Filmfestivalen Tempo är i år helt digital. Årets tema är Tempo flyttar hem. I programmet finns både internationella och svenska dokumentärer, ljud- och radioverk, frågestunder med filmskapare och en mängd annat.
Internationella kvinnodagen
8/3 I dag uppmärksammas Internationella kvinnodagen.
Hur kan EU stärka kvinnors rättigheter under covid-19-krisen?
8/3 Europaparlamentet i Sverige arrangerar ett digitalt panelsamtal om hur EU kan stärka kvinnors rättigheter under covid-19-krisen. EU-parlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C), Alice Bah Kuhnke (MP), Heléne Fritzon (S), Arba Kokalari (M), Jessica Stegrud (SD) med flera medverkar.
Pandemi och patriarkat
8/3 Länsstyrelsen Västra Götaland med flera bjuder in till ett livesänt samtal om coronapandemins påverkan på kvinnors och mäns livsvillkor. Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi, och Jessica Schiefauer, flerfaldigt Augustprisad författare, samtalar om jämställdhet under pandemin.
Kvinnors entreprenörskap – hur jämställt är företagandet?
8/11 Entreprenörskapsforum lanserar en rapport om kvinnors entreprenörskap. Rapporten är författad av Pernilla Norlin, vice vd Entreprenörskapsforum och Per Thulin, forskare Entreprenörskapsforum och KTH och är huvudsakligen baserad på data från Global Entrepreneurship Monitor.
Abortdemonstrationer i Polen
8/3 Demonstrationer är utlysta i Warszawa mot de nya abortreglerna.
EU-bistånd kopplat till pandemin
9/3 EU-kommissionen presenterar förslag om bistånd kopplats till coronapandemin.
Hur gick det för svensk livsmedelsindustri 2020 och vilka trender kommer forma?
9/3 Livsmedelsföretagens digitala seminarium tillsammans med samhällsanalytikerna på United Minds summeras 2020 och blickar in i framtiden för den svenska livsmedelsindustrin.
Humanitärt perspektiv på Sveriges krisberedskapssystem
9/3 Röda Korset har dragit slutsatser av coronapandemin och lanserar rapporten ”Människan i krisen – ett humanitärt perspektiv på Sveriges krisberedskapssystem” vid ett digitalt seminarium.
Klimatkeynesianism efter pandemin – hur gör vi omställningen rättvis och populär?
10/3 Stimulansåtgärder efter pandemin kommer prägla den ekonomiska politiken kommande år och forma kursen för Sveriges klimatomställning. Övergången till fossilfrihet måste bli socialt rättvist och politiskt genomförbart i hela landet. Katalys arrangerar panelsamtal.
Högerfront mot public service
10/3 Tankesmedjan Tiden arrangerar ett digitalt seminarium om en ny rapport, Högerfront mot public service, som handlar om varför M, SD och KD är kritiska till public service, trots att deras väljare har högt förtroende för SVT och Sveriges Radio.
Staten behöver ge en officiell ursäkt till dem som bott på institution
10/3 DHR och FUB tillsammans med Liberalerna arrangerar ett digitalt riksdagsseminarium om varför staten behöver ge alla som placerades på Vipeholmsanstalten och andra institutioner för personer med funktionsnedsättning en offentlig ursäkt.
Ekofascism – hur möter miljö- och klimatrörelsen hotet från högerextremismen?
10/3 Vad är ekofascism? Hur möter klimat- och miljörörelsen påverkanskampanjer från rasistiska och högerextrema rörelser? Hur ser vi till att införliva klimaträttvisa och antirasistiska perspektiv i allt vårt arbete? Färnebo folkhögskola med flera arrangerar ett webbseminarium.
Människan bakom tiggeriet
10/3 Göteborgs stadsbibliotek välkomnar till ett livesänt samtal om situationen för de så kallade EU-medborgarna som livnär sig som tiggare på Göteborgs gator. Hur ser möjligheterna och motståndet ut för dem? Hur har vårt och deras samhälle förändrats? Under fyra års tid har fotografen Joakim Roos skildrat en grupp romer från Rumänien som befinner sig i Göteborg. Nu visas resultatet i fönsterutställningen The Platz på stadsbiblioteket. I samtalet deltar bland andra Joakim Roos själv, Ragnhild Ekelund, planeringsledare boende och hemlöshet, Göteborgs Stad och Daniel Åman, projektledare för Räddningsmissionens projekt för utsatta EU-medborgare.
Främlingar på tåg: Vad Sverige visste om Förintelsen
10/3 Historikern Klas Åmark har skrivit boken Främlingar på tåg om den svenska diplomaten Göran von Otters möte med SS-officeren Kurt Gerstein på ett tåg genom Polen och Tyskland i augusti 1942. Gerstein berättade då om förintelselägrens fasor i förhoppning om att den svenske diplomaten skulle slå larm om naziregimens övergrepp. Men vittnesmålet nådde inte hela vägen fram. I decennier har man diskuterat Sveriges ansvar, vad som egentligen var känt om Förintelsen i Sverige och vilka konsekvenserna hade blivit om Gersteins berättelse uppmärksammats tidigare än vad som skedde.
Om detta samtalar Klas Åmark, Birgitta von Otter, dotter till Göran von Otter, samt Carl Svensson som gjort filmen En svensk tiger om von Otter och Gerstein, i ett livesänt samtal arrangerat av Forum för levande historia.
Så påverkar svensk export klimatet
11/3 Svenskt Näringsliv arrangerar ett digitalt seminarium om hur klimatet påverkar svensk export. Näringsminister Ibrahim Baylan (S), Jessica Rosencrantz (M), Lorentz Tovatt (MP) och Rickard Nordin (C) medverkar.
Luftkvalitet, trängselskatter och barns hälsa
11/3 SNS arrangerar ett digitalt seminarium om luftkvalitet, trängselskatter och barns hälsa. Nationalekonomerna Peter Nilsson och Jenny Jans undersöker i en rapport hur barn påverkas kortsiktigt och långsiktigt av bland annat implementeringen av trängselskatter i Stockholm.
Samtal: Hälsa, klass och pandemi
11/3 Corona är inget jämlikt virus. En del kan sköta sitt arbete hemifrån. Andra utsätts för smitta på jobbet, har svårt att hitta rätt när drop in-mottagningar har stängt och kämpar med att betala sin hyra. Samtidigt blir arbetslösheten allt större. Men redan före coronakrisen ökade klyftorna i Sverige. Detta diskuteras i ett livesänt panelsamtat arrangerat av Bildningsbaren och Malmö universitet.
Release: Seriealbum om maskulinitet, genus och klimat
11/3 Jordens vänner bjuder in till en livesänd releasefest för ett nytt seriealbum baserat på forskning om maskulinitet, genus och klimat. Hur hänger normer om genus och maskuliniteter ihop med hur vi behandlar vår planet? Hur kommer det sig att vi inte når våra miljömål trots att forskningen är enig? Och vad har egentligen forskning om Arnold Schwarzenegger med allt detta att göra? Tillsammans med organisationen Män och inbjudna forskare diskuteras hur vi tillsammans kan vi vända utvecklingen och finna lösningen i nya normer och former av maskuliniteter.
Dag för terroroffer
11/3 I dag uppmärksammas Europeisk minnesdag för terrorismens offer.
Syntolkningsdagen
12/3 Denna dag uppmärksammas Nationella syntolkningsdagen.
Dag mot cybercensur
12/3 I dag är det Internationella dagen mot cybercensur.