Mötet beskrivs som historiskt. Under dag två av sin Irakresa besökte påve Franciskus storayatollan Ali al-Sistani i den heliga staden Najaf. Under en interreligiös gudstjänst talade han sedan om vikten av att inte vara tysta inför våld och förtryck mot minoriteter.
Säkerhetspådraget var massivt när bilkonvojen banade väg genom Najaf i centrala Irak. Påve Franciskus klev ut i en av den heliga stadens trånga gränder och in i storayatollan Ali al-Sistanis anspråkslösa kontor.
Mötet mellan den katolska kyrkans överhuvud och storayatollan beskrivs som historiskt. Franciskus har försökt stärka Vatikanens interreligiösa relationer och har tidigare träffat höga sunnimuslimska företrädare i flera länder. 2019 undertecknade han en deklaration om ”mänskligt broderskap” tillsammans med Ahmed al-Tayeb, storimamen av al-Azar. Inför besöket i Najaf hade det spekulerats i att en liknande deklaration skulle signeras med shiamuslimske al-Sistani.
Talade i en timme
90-årige al-Sistani är liksom 84-årige Franciskus känd för sitt engagemang i sociala frågor. 2019 ställde han sig bakom den folkliga proteströrelse som krävde utbyggd välfärd och stopp för korruption.
Under knappt en timme talades al-Sistani och Franciskus vid på tu man hand. Inga journalister tilläts närvara vid mötet men enligt det uttalande som efteråt publicerades av storayatollans kontor diskuterade de religiösa ledarna bland annat den kristna minoritetens utsatta ställning i Irak.
Ali al-Sistani ”bekräftade sin ståndpunkt att kristna medborgare ska leva i fred och säkerhet, med fulla medborgerliga rättigheter, som alla irakier”, heter det i uttalandet.
Allt började i Ur
Efter mötet fortsatte Franciskus resa fortsätter till Ur, en av världens första städer och patriarken Abrahams påstådda födelseort, där en interreligiös gudstjänst väntade.
– Allt började här, sade påven efter att ha lyssnat på representanter för Iraks olika trosinriktningar.
Franciskus talade om de minoriteter som drabbades extra hårt av den så kallade Islamiska statens våldsdåd.
– Vi troende får inte vara tysta när terrorismen missbrukar religion, sade påven.
Viktigast för att läka de sår konflikten orsakat är enighet, sade den vatikanske ledaren.
– Låt oss be för det när vi ber för Mellanöstern. Här tänker jag särskilt på det krigshärjade grannlandet Syrien.