Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

USA:s representanthus stänger efter hot

Nationalgardet på vakt utanför USA:s kongressbyggnad Kapitolium.

Hot från en högerextrem milis har fått USA:s representanthus att ställa in torsdagens möten. Varningen kom från kongressens polis, som fått uppgifter om att en milisgrupp förbereder en ny stormning mot kongressen, likt den som skedde den 6 januari.

Ledamöterna i USA:s representanthus förberedde sig för votering i kammaren när beskedet kom: Omröstningen är uppskjuten och alla sammanträden under torsdagen likaså. I stället fick ledamöterna tid att förbereda sig för att kunna lämna Washington i tid för eventuella oroligheter, skriver amerikanska medier.

Anledningen var varningen från kongressens polis om att de har fått nya uppgifter om ”ett möjligt försök av en identifierad milis att ta sig in i Kapitolium” på torsdagen.

”Vi har redan infört avsevärda säkerhetsuppgraderingar vilket inkluderar att sätta upp fysiska hinder och utökad personalstyrka för att förstärka och säkra skyddet av Kapitolium, allmänheten och våra poliser”, skriver man.

Senaten stänger inte ner

Senaten, som är djupt inne i förhandlingar om president Joe Bidens covidstödpaket, kommer dock att samlas som planerat under dagen – och kommer tvärtom att hålla extra långa debatter som om nödvändigt kan pågå in under helgen. Allt för att Bidens stimulanspaket på 1 900 miljarder dollar (motsvarande nära 16 000 miljarder kronor) ska kunna klubbas igenom.

– Båda ledarna (senatens Chuck Schumer och representanthusets Nancy Pelosi) agerar efter en information de får och drar sina egna slutsatser. Och det är inte ovanligt att olika personer drar olika slutsatser, säger demokraten Richard J Durbin från Illinois till Washington Post.

– Vi fick veta den 6 januari att mobben skulle komma tillbaka den 20 januari och det gjorde de inte. Så jag vet inte. Men i sken av vad som hände den 6 januari förstår jag att folk är oroliga, säger han.

Dagen för Trumps återkomst

Torsdagen är den 4 mars, som är ett datum som sedan Joe Biden tillträdde som president florerat bland konspirationsteoretiker på den extrema högerkanten. Dagen har pekats ut som den dag då Donald Trump åter ska tillträda som USA:s president.

Datumet är inte slumpmässigt valt, den 4 mars var det ursprungliga datumet för den dag då USA:s president installerades. Det ändrades 1933 i och med det 20:e tillägget till konstitutionen.

Såväl federala polisen FBI som Washingtons polis och kongressens egna polisstyrka har varit medvetna om teorierna, som bland annat spritts inom konspirationsrörelsen Qanon, och har förstärkt skyddet runt kongressbyggnaden.

Hot kvar året ut

På tisdagen meddelade FBI att det fanns ett hot från miliser, och att det hotet tros ligga kvar under hela 2021 och att våldsamma extremister stärkts av händelserna i Kapitolium den 6 januari. Och sedan kom alltså kongresspolisens meddelande på onsdagen.

Enligt USA Today har dock representanthusets säkerhetsansvarige, Timothy Blodgett, i ett pm till kammaren skrivit att det inte finns några tecken på att en bred uppslutning av aktiva inom Qanon tänker ta sig till Washington på torsdagen och att datumet de senaste dagarna fått minskad betydelse.

Fler än 300 personer har åtalats för brott i samband med stormningen av Kapitoilum den 6 januari, av dessa är minst 18 knutna till den högerextrema rörelsen Proud boys och nio till den högerextrema milisen Oath keepers.

Fakta: Stormningen av kongressbyggnaden

Den 6 januari samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.
I Washington DC hade samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat ”Rädda Amerika”.
Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: ”Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre”, sade presidenten.
De gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor, samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.
Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV