I dag hålls den sista förhandlingsdagen i tingsrätten om det förgiftade dricksvattnet i Kallinge och Ronneby, men ingen verkar tro att det tar slut där. ”Vi kommer att ta detta till Högsta domstolen om det krävs”, sade Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen, när rättegången startade.
Det var i december 2013 som Brantafors vattenverk utanför Kallinge i Blekinge stängdes av sedan man hittat allt för höga värden av PFAS-kemikalier i dricksvattnet.
Sedan dess har 165 privatpersoner fört en rättsprocess mot det kommunala vattenbolaget Miljöteknik för att det under årtionden pumpat ut det förorenade vattnet. Det dröjde dock ända till den 8 februari i år innan rättegången påbörjades i Blekinge tingsrätt.
"En personskada?"
– Är den här förgiftningen en personskada? Det är huvudfrågan, sade advokat Göran Starkebo, som företräder privatpersonerna, när rättegången drog i gång.
I dag hålls den sista förhandlingsdagen, men det är troligt att domen kommer att överklagas till hovrätten.
– Vi kommer att ta detta till Högsta domstolen om det krävs. Vi är starka. Tiden är inga problem för oss, sade Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen, till TT.
Inte slutpunkten?
Kommunen bestrider skadeståndsskyldighet och båda parter anser sig finna stöd för sin sak i såväl svensk som internationell forskning.
– Det finns juridiska element i det här fallet som är värt att pröva på en högre nivå. Så juristen i mig säger att det finns anledning att ta det här vidare, men jag kan inte uttala mig i den egenskapen. Jag vill att vi får en ände på det, men med det sagt har jag svårt att se att tingsrätten är slutpunkten för det här, har kommunjuristen Mathias Kågell-Landgren tidigare sagt till TT.
Fakta: PFAS
• PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser) förekommer inte naturligt, utan började framställas i större skala på 1950-talet.
• PFAS är samlingsnamn för ungefär 4 700 olika industriframställda ämnen med liknande struktur och delvis gemensamma egenskaper.
• PFAS innehåller fluoratomer på särskilda platser och molekylerna kännetecknas av att de har en vattenlöslig och en fettlöslig sida. Detta ger dem särskilda ytegenskaper, vilket exempelvis utnyttjas för att göra hållbara bubblor i brandskum, bra glid i skidvalla och vattenavstötande impregnering för textilier och golv.
• Andra användningsområden är beläggning i stekpannor och i vissa typer av matförpackningar, till exempel till hamburgare, popcorn och på smörgåspapper.
• PFAS är mycket långlivade föreningar, som bryts ned synnerligen långsamt. När de väl hamnat i naturen blir de kvar. Därför är de ett svårt problem i exempelvis vattentäkter.
• Två kända PFAS- ämnen är PFOS och PFOA. Inom EU är det sedan 2008 förbjudet att använda PFOS och sedan 2020 är det förbjudet att använda PFOA.
Källor: Nationalencyklopedin och Livsmedelsverket