Radar · Integritet

Facebook och Tiktok betalar miljarder för att undvika rättegång

I delstaten Illinois har Facebook kommit överens om ett miljardskadestånd med företrädare för 1,6 miljoner användare och Tiktok betalar 92 miljoner dollar till missnöjda användare i Illinois.

Facebook har kommit överens om ett miljardskadestånd med företrädare för 1,6 miljoner användare i Illinois och Bytedance, ägare av Tiktok, betalar 92 miljoner dollar till ett antal amerikanska användare för att slippa en rättegång i Illinois.

Facebook betalar 650 miljoner dollar, motsvarande 5,5 miljarder kronor till cirka 1,6 miljoner användare i Illinois. Detta för att företaget samlat in biometriska data för ansiktsigenkänning, vilket strider mot Illinois delstatslagar, skriver Fox Business.

Redan 2015 stämdes Facebook för att ha samlat in data om användarna utan att be om lov. Data som Facebook sparat och tänkt använda för att kunna känna igen ansikten på de bilder som läggs upp på Facebook och då kunna tagga ansiktena med namnuppgifter.

Överenskommelsen, innebär att varje kärande i målet får minst 345 dollar (drygt 2 900 kronor) i kompensation, skriver Ny teknik.

Bytedance betalar 92 miljoner

Även det Bytedance-ägda Tiktok har kommit överens med ett antal amerikanska användare i delstaten Illinois, som stämt företaget. 92 miljoner dollar hamnande förlikningen på, rapporterar nyhetsbyrån Reuters

Användarna hävdar att videodelningsappen har samlat in personuppgifter och känslig information om dem. Bland annat för att kunna sälja riktade annonser, skriver Dagens media.

Delstaten Illinois är den enda staten i USA med en lag som tillåter människor att begära skadestånd för obehörig datainsamling, enligt Fox Business.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV