Den norska regeringen meddelade i fredags, i samband med den så kallade ”rusreformen”, viljan att avkriminalisera innehav av tio gram cannabis eller två gram heroin.
– Det här är en avkriminaliseringsreform, inte en legaliseringsreform. Det kommer inte vara tillåtet att bruka de här preparaten, men det kommer inte vara straffbart att göra det, säger utbildnings- och integrationsministern Guri Melby, enligt Aftonbladet.
Reformen gäller för personligt bruk och att till exempel sälja och transportera droger ska fortsatt vara olagligt.
Dialogpolisen Erik Petschler efterlyser en diskussion om Sveriges drogpolitik genom debattartikeln Ska vi ta en fika och prata om legalisering, Mikael Damberg? i Göteborgs-posten. Svar från ministern uteblev enligt slutrepliken den 22 februari.
I stället svarade Svenska Narkotikapolisföreningen, vars syfte är ”att främja sådan utbildning och forskning inom narkotikabekämpningens område som är till nytta för rättsväsendets verksamhet”. Gällande ”förslag om att legalisera vissa substanser för rekreationellt bruk” hänvisade Lennart Karlsson och Niklas Lindroth till en studie som visar en ökning av cannabisanvändning hos ungdomar i Kalifornien de senaste åren.
Dialogpolisen Petschler argumenterade för att få höra såväl ministern som SNPF:s tankar om forskning och att utreda kriminaliseringen av eget bruk.
I tv-programmet Sverige möts fick Kristina Nilsson (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott, frågan hur hon såg på att utreda avkriminalisering, som ett led i att minska narkotikadödlighet. Hon svarade att hon var kritisk till ”att göra det tillåtet”.
Avkriminalisering och legalisering
Avkriminalisering innebär att sluta lagföra människor som påträffas med små mängder av illegala droger.
Legalisering innebär att droger görs lagligt att använda, inneha, köpa, sälja och producera. Idén är dels att hellre reglera än förbjuda, dels att luften ska gå ur de kriminella gäng som lever på cannabismarknaden.