Kriget och den allt värre humanitära krisen i Jemen har gjort att två av fem familjer nu har blivit skuldsatta. För att kunna köpa de mest basala nödvändigheter tvingas många låna pengar och förlita sig på butiksinnehavarnas goda vilja.
Många familjer i Jemen har hamnat i en ond cirkel där de tvingas låna pengar, eller handla på krita, för att få tag i mat och andra basala nödvändigheter. Enligt Oxfam kan många inte låna pengar från butiksinnehavarna om de inte har en fast inkomst. För många innebär den fasta inkomsten de pengar som de får från humanitära organisationer varje månad. De som tvingas låna pengar av butiksinnehavare köper oftast basvaror som ris, bröd, mjöl och matolja. Även apotek låter människor låna pengar för att ha råd med mediciner.
Affärsinnehavarna lånar ut pengar av medkänsla – om inte kommer familjer svälta eller dö av obehandlade sjukdomar. Oxfam är nu oroliga för vad som händer om butiksägare inte längre har råd att fylla på sina lager.
– För tillfället lever vi mitt i en mardröm. Som tur är så har vi hittills inte behövt någon medicinsk hjälp – men jag är orolig för att vi inte kommer ha råd med det den dagen behovet finns, säger 31-åriga Layla Mansoor som flydde sitt hem i en konfliktzon för tre år sedan tillsammans med sin familj.
Kriget har drivit upp priserna i landet, något coronapandemin fortsatt bidra till. Samtidigt är det många som förlorat sina inkomster. Enligt Oxfams studie har antalet människor som skuldsatt sig för att kunna köpa mat ökat med 62 procent sedan kriget startade årsskiftet 2014 och 2015. Jemeniter som måste skuldsätta sig för att köpa medicin har ökat med 44 procent sedan krigets start. Snabb inflation ökar också på skuldfällan då pengar fort förlorar i värde.
– Att kämpa så hårt för att kunna skaffa mat och medicin till sin familj är en stor svårighet som miljoner människor måste övervinna dagligen. Vi behöver fred så att inga fler jemeniter tvingas fly från sina hem och leva i fattigdom. Fred kommer att göra det möjligt för människor att återuppbygga sina liv och företag, men vi behöver stöd för att hjälpa samhällen att göra det. Det här kriget har gjort mitt hemland till världens största humanitära kris och det blir bara värre. Vi vill alla återgå till ett normalt liv, säger Ibrahim Alwazir, som gjort Oxfam-studien.
Hälften av de pengar som FN i fjol bad om för att klara av att möta behoven i Jemen under 2021 uteblev. Konsekvensen är att det är svårt att förse de mest behövande med nödvändig hjälp. Var femte barn i Jemen är idag svårt undernärt och i akut behov av hjälp.
Av Jemens befolkning på omkring 28 miljoner människor beräknas 16,2 miljoner jemeniter vara beroende av humanitära organisationer för att få tag på tillräckligt med mat för att överleva under 2021. Samtidigt beräknas 17,9 miljoner jemeniter sakna tillgång på sjukvård – mitt under pågående pandemi.