En våldsam våg av exploatering och kränkningar av urinvånares rättigheter samt växt- och djurliv sköljer nu över mindre regnskogssamhällen i flera länder i världen. Det visar en ny rapport från utvecklingsorganisationen Forest peoples programme.
– Urinvånare får se sina rättigheter och sitt land, som sedan länge varit deras hem, tas ifrån dem, säger James Silk, professor i mänskliga rättigheter vid Yales juridikskola och delförfattare till rapporten, till The Guardian.
Rapporten visar att företag i bland annat Brasilien, Colombia, Kongo, Indonesien och Peru trycker på regeringar för att utvinna och roffa åt sig naturresurser på urinvånares mark. Detta för att stimulera ländernas ekonomi som drabbats hårt av coronapandemin. Det har lett till en kaskad av våld och kränkningar av mänskliga rättigheter och regnskogsskövling på urinvånares mark. Tidigare forskning visar att skogarna är av stor vikt, inte minst för att skydda oss mot framtida pandemier.
– Det är ironiskt att vi ser ut att förstöra dem som ett resultat av pandemin, säger Cathal Doyle vid juridiska fakulteten vid Middlesex university till tidningen.
"Vi är naturens beskyddare"
Ekosystem runtom i världen kommer fortsätta att kollapsa om vi inte tar tillvara på urbefolkningars kunskap för att leva i samklang med naturen, menar en framträdande ledare i Amazonas.
– Vi är naturens beskyddare, av livet i skogen och våra territorier, säger Tuntiak Katan, vice president för urinvånarorganisationen Coica, till The Guardian.
Ursprungsbefolkningar utgör ungefär sex procent av världens befolkning. Ändå skyddar de 80 procent av världens återstående biologiska mångfald, enligt Världsbanken.