USA och Norden ska fortsätta att öva luftstrid tillsammans i ACE – en av Europas största flygvapenövningar som hålls över bland annat nordligaste Sverige.
– Det är en viktig säkerhetspolitisk signal om att vi kan samarbeta på det här sättet, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Senast Arctic Challenge Exercise, ACE, genomfördes 2019 deltog 140 plan och 4 000 personer från nio nationer, inklusive USA. Flygvapenövningen är en av de största i Europa.
Hultqvist kallar den för en rejäl kraftsamling.
– Den innebär att man övar möjligheten att samverka i ett konfliktscenario. Man utvecklar en kompetens för att kunna använda i en riktig situation om det skulle visa sig nödvändigt.
Även USA:s närvaro i sig i Norden innebär en viktig säkerhetspolitisk signal, enligt Hultqvist.
Skrev under
Försvarsministrarna från Sverige, Danmark, Norge och Finland undertecknade i onsdags tillsammans med USA en avsiktsförklaring om ACE. Den innebär att de fyra nordiska länderna och USA tänker fortsätta med ACE.
Avsiktsförklaringen innebär också att länderna ska satsa på att behålla ACE:s status om en så kallad flaggövning. Det ställer höga krav, till exempel på övningens komplexitet och antal plan i luften.
De nordiska länderna anser att den nivån uppnåddes 2019 då ACE senast genomfördes. Även USA var nöjd med den övningen.
– USA har varit väldigt aktivt för att vi ska genomföra den här typen av övningar, säger Hultqvist.
Viktig övning
Han betonar att ACE är en oerhört viktig övning för det svenska flygvapnet.
– Det är en komplex övning på hög nivå som utvecklar vår militära förmåga, säger Hultqvist.
– Vi kan öva med förbandsstorlekar vi inte kan göra annars.
Nästa ACE är tänkt att hållas i slutet av denna vår om inte den pågående covid 19-pandemin sätter stopp för de planerna.
Bara de största och mest komplexa multinationella flygvapenövningarna kan kalla sig flaggövningar. Den mest avancerade anses ”Red flag” i Nevada i USA vara. I den har även det svenska flygvapnet deltagit.