FN:s migrationsorganisation IOM kräver nu att EU och alla medlemsstater omedelbart vidtar åtgärder för att stoppa brott mot flyktingars rättigheter på EU:s gränser. IOM menar att det dokumenterade användandet av övervåld mot civila är oförsvarbart.
Bevisen på att flera av EU:s medlemsstater och unionens egen gränspolis, Frontex, är involverade i olagliga deportationer, så kallade pushbacks, av flyktingar är omfattande. Både små och stora människorättsorganisationer och flera erkända medier har rapporterat om grova kränkningar av flyktingars mänskliga rättigheter. Grov och systematisk misshandel, att nekas rätten att söka asyl och istället skickas tillbaka till ett annat land har de senaste åren ökat på EU:s yttre gränser.
FN:s migrationsorganisation IOM har tagit emot många rapporter om detta. Nu kräver IOM att EU och dess medlemsstater omedelbart agerar för att sätta stopp för kränkningarna – som strider mot både internationell rätt och Europakonventionen. IOM fördömer i ett pressmeddelande de väldokumenterade brotten.
– Användandet av övervåld mot civila är oförsvarbart. Staternas suveränitet – inklusive deras kompetens att skydda sina gränser från intrång – måste anpassas till deras skyldigheter enligt internationell rätt och respektera allas mänskliga rättigheter och grundläggande friheter, säger IOM:s stabschef Eugenio Ambrosi i ett pressmeddelande.
IOM välkomnar de utredningar som flera EU-institutioner och medlemsstater på senaste tiden har initierat efter anklagelser om övervåld och pushbacks. I EU-kommissionens förslag på en ny migrationspolitik, eller migrationspakt, föreslås en ny mekanism för att övervaka gränserna i samarbete med EU:s byrå för fundamentala rättigheter.
Frontex nekar till inblandning
Både länders nationella gränspolis samt Frontex personal ska enligt flera rapporter vara inblandade i att skicka flyktingar tillbaka utan att de kan tillgodose sig sin rättighet att söka asyl. Frontex chef Fabrice Leggeri har nekat till Frontex inblandning i deportationer, vilket har lett till att flera EU-parlamentariker krävt hans avgång. Den tyska politikern Claudia Roth har också öppet sagt att hon inte längre stöttar Frontex verksamhet och krävt att Tyskland avbryter sitt samarbete.
I ett mejl skickat till Syre skriver Frontex pressavdelning att de är fast beslutna att upprätthålla den högsta standarden för gränskontroll inom sin verksamhet och att deras tjänstemän är bundna att följa en uppförandekod.
”Vi är fullt engagerade i att skydda allas grundläggande rättigheter, och har en tjänsteman för upprätthållandet av fundamentala rättigheter vars uppgift är att se till att det genomsyrar alla våra operationer”, skriver Frontex pressavdelning i mejlet.