Miljöpartiet kommer inte förhandla frågan om humanitär skyddsgrund med Liberalerna, säger Miljöpartiets nytillträdda språkrör, Märta Stenevi, i Ekots lördagsintervju.
Miljöpartiet kommer istället att lägga fram ett förslag på hur man ska bygga en ny humanitär skyddsgrund, vilket sedan Liberalerna får ta ställning till.
– Jag har inte uppfattat att Liberalerna är så intresserade av det, svarar Stenevi på frågan om ifall de kommer sätta sig ner och prata med Liberalerna under Ekots lördagsintervju som sändes på Sveriges radio P1.
Liberalerna tycker att den presenterade skyddsgrunden är för generös och har hotat med att lämna januariavtalet vilket skulle kunna leda till en regeringskris.
– Vill och hoppas att Nyamko Sabuni kommer att hedra avtalet och faktiskt ser hur viktigt det är att vi har en regering och inte kastar landet in i en regeringskris mitt under en pandemi, säger Märta Stenevi.
Hon säger att det är rimligt att personer som levt länge i landet, och av olika skäl inte går att utvisa, vid något tillfälle har etablerat sig så pass mycket att de borde få stanna.
– Har vi människor som utbildat sig, som har barn som gått i skola, de kan språket och kanske arbetar inom vår välfärd. Ska vi då inte ha en ventil in så de kan stanna och fortsätta bidra till vårt samhälle känner vi att det är orimligt, säger hon.
Migrationsverket har tidigare meddelat i ett remissvar att många av de barn och ungdomar som omfattas av den så kallade gymnasielagen, men har fått ett utvisningsbeslut, ska kunna få en ny prövning. Vilket även Märta Stenevi menar ska kunna prövas enligt skyddsgrunden.
– Så anser jag att det ska tolkas, sedan får man diskutera förfiningarna i det, säger hon till Sveriges radio.
Hon kan inte svara på hur många det skulle handla om.
Sveriges framtida migrationslagstiftning har blivit het inför att den tillfälliga migrationlagen upphör att gälla i sommar och en permanent migrationslag då ska till.
Frågan har tidigare splittrat regeringen men nu har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet lyckats komma fram till ett förslag som stöds av Vänsterpartiet. Liberalerna menar dock att det bryter mot januariavtalet när det gäller frågan om humanitär skyddsgrund.