Startsida - Nyheter

Radar · Arbetskritik

En toppchefs inkomst motsvarar 184 socialbidrag: ”Stort problem”

Volvo är ett av de 50 bolag i Sverige som har högst vd-löner, bilden visar en Volvo-stämma år 1999.

Toppcheferna inom näringslivet tjänar minst 184 gånger mer än en person som har försörjningsstöd från socialtjänsten. Och inkomsterna i makteliten var nästan lika höga även föregående år. Det visar en ny rapport från LO. ”Det innebär till slut att man lever i olika verkligheter”, säger Susanna Gideonsson, LO:s ordförande.

Aldrig tidigare hade toppcheferna i Sverige tjänat så mycket pengar jämfört med en vanlig lönearbetare, visade LO:s rapport förra året. I årets rapport ligger skillnaden på i princip samma nivå. Siffrorna i rapporten kommer från 2019 och då tjänade en toppchef motsvarande drygt 60 industriarbetarlöner.

– Vi menar att det är dåligt för samhället om eliten har långt högre inkomster än alla människor som påverkas av deras beslut, säger Susanna Gideosson, LO:s ordförande.

Rapporten går även igenom personer med lägre löner än vad en industriarbetare har. Den visar att det går 80 städare på en toppchefs inkomst.

– För första gången har vi en relativ fattigdom på över 15 procent, säger Susanna Gideosson, och syftar på färsk statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

Ännu större skillnader för socialbidragstagare

Inkomsten för en vd som jobbar på ett storbolag ligger i snitt på över 23 miljoner kronor om året. Det är 184 gånger mer än vad en person som behöver söka försörjningsstöd från socialtjänsten kan få. I varje fall beräknat på att personen får 10 500 kronor i månaden inklusive hyra. Men har du en lägre hyra är skillnaderna ännu större. Riksnormen för försörjningsstöd ligger på 4180 kronor för en ensamstående om hyran räknas bort, enligt Socialstyrelsen.

– Vi ser att inkomstskillnaderna har ökat både i toppen och i botten. Väldigt stora grupper har sjukdom som främsta hinder för att kunna arbeta och de kommer inte in i försäkringssystemet, utan får leva på det absolut sista skyddsnätet. Det är ett väldigt stort problem, säger Anna Almqvist, utredare till rapporten om makteliten, som även tillägger att nivåerna i försörjningsstödet minskat över tid liksom socialtjänstens uppfattning om vad som anses vara en skälig levnadsnivå.

Därför har lönerna ökat

Toppchefernas inkomster har ökat drastiskt sedan år 1980. Då gick det nio industriarbetares löner på en toppchefs inkomst. Främsta orsaken till ökningen av toppchefernas inkomster är inte lönen, utan inkomster från kapital. Därför vill LO att staten inför en 35 procentig skatt på alla kapitalinkomster, oavsett hur stora det är. Dessutom vill de återinföra en ny värnskatt, som de kallar för rättviseskatt, för personer som har en arbetsinkomst på mer än en miljon kronor om året. De har inte tittat på att återinföra andra skatter såsom fastighetsskatten eller ta bort ränteavdragen, men säger att de ska göra ytterligare översikter över hela skattesystemet.

Ekonomiska eliten är toppcheferna på de 50 största bolagen i Sverige. Byråkratiska eliten handlar om tjänstemän. Demokratiska eliten – politiker och fackordföranden.

Så mycket tjänar politikerna

Statistiken över den ekonomiska eliten som nämns ovan bygger på 50 personer som är vd:ar i svenska storbolag. Dessutom har rapportförfattarna granskat inkomsterna från ytterligare 150 personer i andra maktpositioner. När det gäller den demokratiska eliten, det vill säga politiker och fackförbundspampar tjänar de i snitt 3,9 gånger en industriarbetares lön. Tjänstemannaeliten inom byråkratin tjänar 7,4 gånger en industriarbetars lön. Men för dessa två grupper syns inga tydliga trender som när det gäller vd:arna i storbolagen, utan deras inkomster har varierat över tid.

– Det är inkomsterna från de 50 vd:arna som driver löneutvecklingen för hela makteliten, säger Anna Almqvist.

Läs även:
Så mycket har de rikas inkomster höjts sedan 1990-talet (Syre 29/9-2020)
Så ska ojämlikheterna minska (Syre 1/10-2020)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV