Startsida - Nyheter

Radar · Migration

Krav för permanent uppehållstillstånd kan ge forskare kalla fötter

Krav på bland annat språkkunskaper och försörjning för att få permanent uppehållstillstånd kan göra det svårt att locka forskare till svenska universitet, befarar bland andra Sveriges universitetslärarförbund.

Sverige får svårare att locka till sig utländska forskare om förslaget till ny migrationspolitik blir verklighet. Det skriver flera organisationer i sina remissvar till regeringen.

Förslaget till ny migrationslag har mött hård kritik från civilsamhället, bland annat för de svåruppnåeliga krav som ställs för att få permanent uppehållstillstånd. Flera organisationer, däribland Amnesty, har pekat på att det försätter människor som flytt till Sverige i en otrygg situation och försvårar integrationen.

Men förslaget innebär inte bara att flyktingar får svårare att få permanent uppehållstillstånd. Nu varnar Sveriges universitetslärarförbund (Sulf) för att förslaget kommer att försvåra för forskare, skriver tidningen Universitetsläraren.

Förslaget till ny migrationspolitik innebär bland annat krav på egen försörjning och språk- och samhällskunskaper. Detta riskerar att göra det svårare att locka utländska forskare till Sverige, anser Sulf i sitt remissvar till regeringen. Migrationsverket och Svenskt näringsliv gör samma bedömning i sina remissvar.

Sulf pekar på att språkkravet kan vara svårt att uppnå för doktorander och andra forskare med hög arbetsbörda.

– Lärosätena behöver både erbjuda utbildningar och ge tid för studierna. Kanske skulle en svenskkurs kunna ingå i forskarutbildningen, säger Sulf:s förhandlingschef Robert Andersson till Universitetsläraren.

Läs mer:

Olika besked från regeringen till ensamkommande

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV