Flera personer har hittats döda och omkring 150 personer saknas efter att ett glaciärras i Himalaya lett till översvämning i norra Indien. Flera byar i området har evakuerats, flera byggnader har spolats bort och ett vattenkraftverk ska ha skadats, uppger India Today. De personer som jobbade på vattenkraftverket saknas fortfarande.
Tre distrikt i delstaten Uttarakhand i norra Indien är under högsta beredskap efter att en del av glaciären Nandadevi lossnat och orsakat översvämningar. Människor som bor nära floden Dhauli Ganga har evakuerats.
Vattenkraftverket Rishiganga i Tapvanområdet har skadats av de plötsliga vattenmassorna och en representant för företaget uppger till India Today att de inte har kunnat kontakta de uppemot 150 personer som arbetade på platsen. De befaras ha omkommit.
Uppgifter om hur många som bekräftats döda varierar enligt olika källor, men enligt Times of India rör det sig just nu om sju personer, även om den siffran kan stiga. Räddningsarbetet pågår för fullt i området med hjälp av militären och flygvapnet och omkring 170 personer saknas, enligt tidningen.
"Det kom väldigt snabbt"
Ett ögonvittne från byn Raini berättar för nyhetsbyrån Reuters att han han såg en vägg av damm, sten och vattenmassor forsa ner.
– Det kom väldigt snabbt, det fanns ingen tid att varna någon, berättar Sanjay Singh Rana, som bor i övre delen av byn Raini, och fortsätter:
– Jag kände att även vi skulle svepas bort.
Översvämningar är inget ovanligt i Uttarakhand. I juni 2013 miste 6000 människor livet efter översvämningar som orsakats av häftiga regnoväder. Dödssiffran beräknas inte bli lika hög denna gång.
Kan bli vanligare med klimatförändringar
Glaciärraset ska ha föregåtts av en lavin i området för två dagar sedan, som gjort att ett stort isblock störtat ner i en damm. Och det finns kopplingar till klimatförändringarna. Per Holmlund, professor i glacologi, förklarar för Sveriges radio ekot:
– Det är ofta förknippat med att en glaciär håller på att tunnas ut och då förlorar den lite grann sin hållfasthet. Och då i samband med kraftiga regn till exempel – eller bara kraftig avsmältning – kan stora stycken lossna och rutscha nerför och bilda en islavin.
Detta är något som skett då och då och alltid fått förödande konsekvenser, tillägger han.
Att bygga vattenkraftverk i detta område är något som ofta har ifrågasatts av bland annat miljöorganisationer.
– Den här katastrofen uppmanar än en gång till granskning av dammbyggesfrenesin i den här ekologiskt känsliga regionen, säger Ranjan Panda från miljöorganisationen Combat Climate Change Network till TT.