Startsida - Nyheter

Radar · Integritet

”I år får vi se flaggan hissas digitalt”

Grönt för natur och Sápmi, blått för vatten, rött eld samt gul sol och liv.

I dag firas samernas nationaldag men för första gången blir det mest digitalt. ”Den 6 februari är en jätteviktig dag historiskt sett för samer och en dag då vi uppmärksammar att vi finns, inte bara i Sverige, Norge, Finland och Ryssland, utan tillsammans i området Sápmi”, säger Karin Nutti Pilflykt.

Jokkmokks marknad, den 3–7 februari 2021 och den 416:e i ordningen, hölls i år på grund av pandemin på webben. Den kulturella mötes- och handelsplatsen sammanfaller med nationaldagen.

– Vanligtvis brukar jag fira nationaldagen på Jokkmokks marknad med att umgås med familj och bekanta, titta, lyssna och äta en bit tårta. Men tyvärr blir det inte så i år utan vi får titta på digitala event och se när flaggan hissas där, säger Karin Nutti Pilflykt, bland annat styrelseledamot för Sáminuorra, en samisk ungdomsorganisation.

Den samiska flaggan; i rött, grönt, gult och blått och med en röd solring och blå månring, godkändes 1986 av Samerådets samekonferens i Åre. Färgerna kommer från den samiska dräkten, kolten.

– På nationaldagen minns vi också det första samiska landsmötet 1917 i Norge. Jag tycker att det är viktigt att det inte bara firas i Sápmi utan att det svenska samhället uppmärksammar den samiska ursprungsbefolkningen, säger hon.

”Tillsammans är vi inte ensamma”

1917 var första gången som samer över nationsgränserna samlades för att diskutera gemensamma frågor. 1992 beslutade Samerådet att fira samernas nationaldag den 6 februari. Samerådet är en kulturpolitisk och politisk institution, verksam i Finland, Norge, Ryssland och Sverige.

– För att kunna stärka varandra och vår identitet behöver vi ha plattformar och arenor att ses och träffas på, där vi kan prata samiska och känna tillhörighet. När vi är tillsammans känner vi oss inte ensamma, säger Karin Nutti Pilflykt.

För henne är mötesplatser för samer en viktig fråga. En annan är samiskan.

– Vissa saker som är självklart för andra unga i Sverige är inte det för samer. Till exempel får inte alla samer modersmålsundervisning i skolan. Enligt lag ska alla ha rätt till det men så är det inte.

Lärarnas riksförbund bekräftade att skolans språkundervisning brister i tillgänglighet av de nationella minoritetsspråken, i en debattartikel i Göteborgs-posten 2020.

Hatet mot samer måste bekämpas

I går gick representanter för de samiska parlamenten samt ministrar i Finland, Norge och Sverige ut med debattartikeln Hatet mot samer måste bekämpas i ETC.

”Många samer upplever hatfulla yttringar på skolgården, på gatan, på internet, i sociala medier och i nättidningars kommentarsfält. Unga samer läser hur vuxna män och kvinnor uttrycker sig i sociala medier och kan rentav bli rädda för att uttrycka sin samiska identitet och inte vilja delta i den offentliga debatten. Hot och hat har därför en negativ inverkan på samiska språk och utvecklingen av samisk kultur.”

– Samer blir utsatta för rasism på grund av fördomar och okunskap. Det handlar till exempel om att människor tror att alla samer bor i lavvus, kåtor. Staten måste ta ansvar för att utbilda institutioner i Sverige. Kunskap förebygger fördomar och sin tur rasism, säger Karin Nutti Pilflykt.

Hon skulle önska att människor tog kontakt med samiska organisationer för att lära sig mer om samernas situation.

– Umeå universitet står på mark som en gång varit renbetesland. Vi har ett ansvar för att känna till historien, och att det finns något kvar som vi kan lämna över till kommande generationer.

Samisk kamp och granskottssirap

På marknadens webbplats sker livesändningar och liveshopping under dagarna. Den 6 februari hålls föredrag som Hundra år av samisk kamp – tidningen en del av motståndsrörelsen och Samer på Jokkmokks marknad – från dåtid till nutid.

Det finns även till exempel chans att höra jojk – ett gammalt samiskt sångsätt – och musik, att titta på konsthantverk som hornsvepsaskar i trä, samt slöjd i form av vävda bälten i samiska färger. Bland det som finns att handla är granskottssirap, björkbladssirap och mycket mer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV