Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Civil olydnad gryr efter kuppen i Myanmar

Boende betraktar en protest på gatan i Rangoon, där flera tiotals personer på tisdagen tutade med biltutor och smällde med kastruller och stekpannor i protest mot militärkuppen.

Läkare och annan vårdpersonal på flera sjukhus runt om i Myanmar meddelar att de tills vidare avstår från allt icke-akut arbete för att protestera mot måndagens militärkupp, som gjorde slut på ett årtionde av stapplande demokrati och återförde landet till juntastyre.

Vårdpersonalen har tagit på sig röda band för att markera sitt missnöje med utvecklingen i Myanmar (Burma).

– Vårt främsta mål är att endast den folkvalda regeringen ska accepteras, säger Aung San Min, chef för ett sjukhus i distriktet Gangaw, till nyhetsbyrån AFP.

På vissa kliniker har de anställda lagt ut bilder på sig själva iförda röda band på sociala medier. Flera gör också ett särskilt tecken med tre fingrar, som används av demokratiaktivister i grannlandet Thailand.

Råg i ryggen

Facebookgruppen Civil Disobedience Movement (Rörelsen för civil olydnad) har på ett dygn fått över 150 000 följare, enligt AFP. Rörelsen får råg i ryggen av USA:s beslut att formellt beteckna arméns maktövertagande som en kupp, och utlova hårdare tag mot generalerna som ligger bakom den.

USA har redan sedan tidigare sanktioner på plats mot Myanmar, på grund av landets brutala förföljelse av den muslimska minoritetsgruppen rohingya.

Måndagens oblodiga militärkupp ägde rum tidigt på morgonen, i skydd av mörkret. Soldater förde bort civila politiker i gryningsräder, däribland ledaren Aung San Suu Kyi. In- och utfarterna till huvudstaden Naypyidaw stängdes, och militären upprättade vägspärrar och posteringar på gatorna i de stora städerna. Telefoner och internetuppkopplingar ströps, och tv-sändningar stoppades.

Våg av fördömanden

Suu Kyi har inte setts till sedan dess, men ska enligt sitt parti NLD – som vann en jordskredsseger i fjolårets val – vara vid god hälsa och befinna sig i husarrest.

NLD skriver i ett uttalande att partiets kontor i flera regioner har utsatts för räder sedan i tisdags och att dokument och datorer har tagits i beslag. Vidare manar man myndigheter att upphöra med det som beskrivs som olagliga tillslag mot partiet.

Kuppen har mötts av en våg av fördömanden, bland annat från USA, EU, FN och en lång rad länder.

Fakta: Myanmar

Myanmar (tidigare Burma) ligger i Sydostasien och gränsar till Kina, Laos, Thailand, Bangladesh och Indien. Landet har en befolkning på närmare 54 miljoner, enligt beräkningar från 2018.
Huvudstaden Naypyidaw är en helt planerad stad som började byggas i mitten av landet, år 2002. Tre år senare, 2005, tog det över som huvudstad efter landets största stad Rangoon.
Landet koloniserades på 1800-talet av Storbritannien men blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes. Konflikterna i delstaterna Shan och Kachin har pågått sedan 1948.
Den tidigare oppositionsledaren Aung San Suu Kyi får enligt författningen inte bli president och har formellt en särskilt inrättad post som nationell rådgivare. I praktiken är hon Myanmars egentliga civila ledare.
Militären har enligt författningen en fjärdedel av platserna i parlamentets bägge kamrar. De platserna tillsätts av överbefälhavaren.
Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin demokratikamp men har under sin tid i regeringsställning kritiserats skarpt för att inte stoppa militärens agerande mot de muslimska rohingyerna.
Våld och förtryck mot folkgruppen rohingya har under de senaste åren lett till en intensiv flyktingvåg från framför allt delstaten Rakhine till Bangladesh.
Källor: NE, Landguiden, AFP

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV