Ensamkommande barn på flykt kommer få det svårare att beviljas skydd i Storbritannien efter att ett förslag om detta röstats ner. Beslutet väcker stark kritik från flera organisationer som jobbar med barn på flykt.
Storbritannien har tidigare beslutat att avsluta den brittiska så kallade Dubs-förordningen som har kunnat ge skydd till ensamkommande barn på flykt som befinner sig i andra länder i Europa. Det Storbritannien nu röstat nej till var ett förslag om att förnya förordningen, som först infördes 2016.
I och med att Storbritannien lämnar EU har människorättsorganisationer och politiker velat att förordningen ska förnyas. Över 70 politiker från olika partier har uppmanat regeringen att erbjuda ”livsnödvändigt” skydd till ensamkommande barn fast i Europa, särskilt de som är fast på de grekiska öarna. Påtryckningarna för att 288 ensamkommande barn i norra Frankrike som saknar släkt i Storbritannien ska erbjudas skydd har också ökat.
Enligt Storbritanniens immigrationsminister Chris Philp tar inrikesministeriet ”barnens välmående på stort allvar”. Men enligt Philp vilar ansvaret för barnen på de andra länderna som de befinner sig i. Storbritannien ska inte heller vara en ”pull-faktor” och locka fler barn att ge sig ut på flykt genom att erbjuda dem skydd.
Organisationer som jobbar för flyktingars rättigheter är kritiska till regeringens beslut.
– Återigen använder regeringen det skamliga påståendet om att det skulle finnas en så kallad ”pull-faktor” för flyktingar. Barn som flyr från krig eller förföljelse kommer alltid att göra det – frågan är hur. Att stänga lagliga och säkra vägar till trygghet innebär att man knuffar dem i människohandlarnas händer, säger politikern Kevin Bonavia på Lewisham Council, som erbjudit sig att ta emot fler flyktingar med regeringens stöd, till The Independent.
Beth Gardiner-Smith, chef för Safe passage international, menar att regeringen måste sluta skjuta det kollektiva ansvaret ifrån sig.
– Ensamma barn på flykt i Europa sover i snön, i övergivna byggnader och tält i överfulla läger. Att lämna EU betyder inte att vi måste vända de här barnen ryggen, säger Beth Gardiner-Smith.