Rohingya som lever i flyktingläger i Bangladesh skeppas i omgångar till en isolerad ö, trots protester från människorättsorganisationer som ifrågasätter frivilligheten i förflyttningen.
Runt en miljon Rohingya lever i världens största flyktingläger i distriktet Cox’s Bazar i Bangladesh. Sedan december har 4000 av dem förflyttats med marinens fartyg till ön Bhasan Char i Bengaliska viken, ungefär 35 kilometer från fastlandet, och i morse adderas ytterligare 1778 människor till den siffran, uppger Al-Jazeera. Enligt myndigheterna har ön kapacitet att härbärgera 100 000 personer och omplaceringen kommer att fortsätta tills den kapaciteten har nåtts, sa flottans befälhavare M Mozammel Haque till pressen.
Delade meningar om villkor
Regeringen hävdar att ön erbjuder bättre levnadsvillkor för flyktingarna; bland annat ska de kunna ha möjlighet att försörja sig inom jordbruk eller hantverk och de kommer att erbjudas läkarkontroll och tak över huvudet.
Flera människorättsorganisationer säger dock att vissa av flyktingarna har skickats till ön mot sin vilja, medan myndigheterna vidhåller att bara de som frivilligt vill åka förflyttas. Det finns också farhågor om att ön kan drabbas av storm som skulle innebära stora risker för dem som befinner sig där, och FN har uttryckt tvivel kring om flyktingarna verkligen får göra ett informerat val angående omplaceringen.