Tygmunskydd skulle kunna minska sopberget rejält med tanke på hur många runtom i världen som använder munskydd varje dag. Men deras säkerhet har ifrågasatts. Vissa länder tillåter bara de kirurgiska modellerna på vissa platser. Samtidigt säger WHO nu att tygmunskydden räcker. För somliga.
Medan debatten i Sverige till stor del har handlat om munskyddets vara eller icke vara så har andra länder börjat fokusera på vilken typ som är bäst. I länder som Tyskland och Österrike tillåts nu bara kirurgiska munskydd i kollektivtrafiken och affärer och franska regeringen avråder nu från att använda tygmunskydd. Detta då tygmunskydden anses som mindre säkra och oron för att de nya varianterna som upptäckts och som sprids lättare dessutom kan vara mer dödliga spär givetvis på oron.
Men under en virtuell presskonferens i fredags konstaterade Världshälsoorganisationen, WHO, att de inte kommer att ändra sina riktlinjer. ”Icke-medicinska tygmasker kan användas av allmänheten under 60 år och som inte har underliggande sjukdomar”.
Denna rekommendation gäller alltså även för de nya virusvarianterna, då de uppges smitta på samma sätt.
– Vi kommer att fortsätta att titta på de bevis som vi har sett, men från de uppgifter som vi har sett från de länder som har dessa virusvarianter, finns det ingen förändring i överföringssätten, säger Maria Van Kerkhove, som leder WHO:s krisarbete kring virusutbrottet.
– Om något ändras kommer vi att ändra och uppdatera (vägledningen) därefter, tillade hon.
Hon konstaterar också att för att vara säkra behöver tygmaskerna ha minst tre lager.
Enligt WHO:s riktlinjer för tygmasker bör det inre skiktet vara vattenabsorberande, som till exempel bomull. Mellanskiktet bör vara av ett icke-vävt material, som till exempel polypropen, och fungera som ett filter. Det yttre lagret ska vara vattentätt, såsom polyester. Fler råd om hur de olika typerna av masker bör användas finns på organisationens hemsida.