Startsida - Nyheter

Radar · Integritet

Tusentals i protest i Moskva – Navalnyjs hustru bland de gripna

Demonstranter drabbar samman med polis under protester i S:t Petersburg på lördagen.

Över 1 000 personer har gripits under stödprotester i flera ryska städer för den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. I Moskva – där tusentals samlats – finns den välkända aktivisten Ljubov Sobol samt Navalnyjs hustru bland de frihetsberövade.

Protesterna i huvudstaden inleddes klockan 12 svensk tid på Pusjkintorget i centrala Moskva, varifrån demonstranterna planerar att tåga mot Kreml.
Men redan en timme tidigare började polis gripa personer som anlänt till samlingsplatsen i förtid. Omkring 100 personer har hittills frihetsberövats i huvudstaden, enligt Reuters.

En av dem är juristen och regimkritikern Ljubov Sobol, som står Navalnyj nära. Hon omhändertogs även av polis i torsdags tillsammans med Navalnyjs presstaleskvinna Kira Jarmysj.

Även Navalnyjs hustru Julia Navalnaja har enligt egen uppgift frihetsberövats. På Instagram postar hon en bild av sig själv inifrån en polisbuss.

Gripandena har dock inte stoppat protesterna – enligt Reuters utsända kunde demonstranterna i centrala Moskva vid 14.30-tiden räknas i tiotusental. Polisen uppger betydligt lägre siffror, omkring 4 000.

Bland slagorden märks ”Putin är en tjuv” och i folkmassan syns skyltar med budskap som ”Ryssland kommer att befrias”.

Sammandrabbningar

Efter att demonstranterna samlats på och kring Pusjkintorget i Moskva, som senare tömdes på folk av kravallpolis, började en del demonstranter tåga mot Kreml medan andra blev kvar på omkringliggande gator.

Totalt har minst 1 090 personer gripits vid protester runt om i landet, enligt den ryska organisationen OVD-Info som för protokoll över polisens gripanden vid större demonstrationer i Ryssland.

På videor från protesterna syns hur den spända situationen under eftermiddagen började leda till sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

Bland annat i S:t Petersburg, där minst 2 000 personer samlats.

70-åriga Nadesjda Golova berättar för AFP:s utsända att en allt mer pressad livssituation fått henne att gå ut på gatan.

– Det finns inga jobb, så folk drar, säger hon.

Landsomfattande protester

Navalnyjs anhängare har manat till landsomfattande protester och redan när dagen grydde i Sibirien, som ligger sju timmar före Moskva, strömmade tusentals ut på städernas gator.

I Jakutsk samlades oppositionella trots att temperaturen visade minus 50 grader celcius. I Vladivostok ropade demonstranter slagord som ”Putin är en tjuv” och ”Frige Navalnyj”. Flera andra stöddemonstrationer väntas i resten av landet.

Navalnyj greps på flygplatsen när han den 17 januari återvände till Ryssland. Då hade han i flera månader vårdats i Tyskland efter att ha överlevt ett mordförsök i augusti, där nervgiftet novitjok användes.

Flera aktivister ur Navalnyjs närmaste krets greps redan på torsdagen, anklagade för att organisera olagliga sammankomster. Ryska myndigheter har varnat för att otillåtna demonstrationer kan ”ses som ett hot mot den allmänna ordningen och omedelbart tryckas ned”.

Film om "Putins palats"

Men många har ändå valt att sluta upp i den stödprotest som pågår i Moskva. Navalnyjs hustru Julia Abrosimova skrev inför demonstrationen på Instagram:
”För mig själv, för honom, för våra barn, för värderingarna och idealen vi delar.”

Inför demonstrationerna släppte Navanlyjs team en film om det som påstås vara president Vladimir Putins enorma skrytpalats vid Svarta havets kust, med omfattande anklagelser om maktmissbruk och korruption.

Den två timmar långa videon har setts över 66 miljoner gånger.

Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj (född 1976) har varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker under 2010-talet. Efter att från början mest ha varit känd som antikorruptionsaktivist har han allt mer framstått som främsta oppositionsledare mot president Vladimir Putin och dennes styre.
Navalnyj har gripits och dömts upprepade gånger och förbjudits från att kandidera i allmänna val. Han är sedan 2000 gift med juristen Julia Abrosimova och har två barn, födda 2001 och 2008.
I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien. Efter att länge ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han hem till Ryssland den 17 januari 2021.
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV