Ett år sedan Wuhans nedstängning
23/1 I dag är det ett år sedan som Wuhan sattes i karantän och tåg- och flygförbindelser drogs in. Det kinesiska nyårsfirandet ställdes in i hela landet.
Presidentval i Portugal
24/1 Denna dag är det val av president i Portugal.
Bildningens dag
24/2 I dag uppmärksammas Internationella dagen för utbildning.
Huvudförhandling i mål om brott mot Estonialagen
25–26/1 Göteborgs tingsrätt inleder huvudförhandling i mål där två svenska män har åtalats för brott mot Estonialagen. De ingick i ett filmteam som med en dykrobot filmade vraket.
USA:s utrikespolitik med Joe Biden som president
25/1 Joe Biden har mycket att göra på hemmaplan. Men vad kan vi förvänta oss av utrikespolitiken? ABF och Arena idé arrangerar ett webbinarium med bland andra Karin Henriksson och Leif Pagrotsky.
Björn Wiman – Hatet mot judarna
25/1 Judisk kultur i Sverige och Fri tanke arrangerar ett webbsamtal med författaren och journalisten Björn Wiman. Han har skrivit boken ”Hatet mot judarna” om dess nya och historiska former, om minnesarbetet efter Förintelsen och om kulturens betydelse i en tid då demokratin hotas. Essäerna inskärper också vikten av vaksamhet: där det finns hat mot judar finns det hat också mot andra.
Hur ser det svenska klassamhället ut i dag?
25/1 Katalys, ABF med flera arrangerar en livesänd lansering av boken ”Klass i Sverige: Ojämlikheten, makten och politiken i det 21:a århundradet”. I boken skildras klassamhällets fakta och förändring, samtidigt som den uppdateras så att kön och etnicitet ges plats i en uppdaterad klassanalys. En panel med forskare samtalar.
Guldbaggegalan
25/1 Guldbaggegalan direktsänds i SVT, men hålls detta år utan publik på plats och sänds från Annexet i Stockholm.
Filmvisning: Romska tårar
26/1 É Romani glinda bjuder in till en webbsänd filmafton med anledning av minnesdagen för Förintelsens offer den 27 januari. Romska tårar är en dokumentärfilm med vittnesmål från överlevande romer som blev deporterade från Rumänien till Transnistrien och som lyckades ta sig tillbaka till Rumänien. Filmen är producerad av den romska aktivisten Luminita Cioaba, barn till överlevande från deportationen.
Att förstå samtida debatter: Ett försvar för en humanistisk läsart
27/1 Humanistiska fakulteten i Göteborg arrangerar ett webbsamtal med forskare från Göteborgs universitet. Det sägs ofta att läskunnigheten ökar, men ökar samtidigt förmågan att förstå en debatts sammanhang och dess undertexter?
Förintelsens minnesdag – livesänd minnesdagsceremoni
27/1 På Förintelsens minnesdag hedras offren för Förintelsen och minns dem som stod upp för människovärdet och gjorde motstånd. Forum för levande arrangerar en livesänd minnesceremoni med tal, vittnesmål och musik där bland andra Livia Fränkel, statsminister Stefan Löfven och riksdagens talman Andreas Norlén medverkar. Sofia Karlsson och pianisten Martin Hederos uppträder.
Dom meddelas om mordbrand i Sölvesborg
28/1 Nacka tingsrätt meddelar dom mot två unga män som har åtalats för mordbrand vid en minkfarm i Sölvesborg hösten 2019.
En mångspråkig värld – möte med Elin Anna Labba och Dmitri Plax
28/1 Svenska PEN sätter fokus på frågor om språklig mångfald genom sin nyinrättade kommitté för språkliga rättigheter. Möt kommitténs ordförande, författaren, konstnären och översättaren Dmitri Plax i ett samtal med författaren och journalisten Elin Anna Labba. Båda är aktuella med böcker där svenskan samexisterar med andra språk.
Modet att bry sig
28/1 Forum för levande historia arrangerar ett webbinarium på temat civilkurage. Vår framtid kan vara beroende av att så många som möjligt värnar demokrati och mänskliga rättigheter, men hur fostrar man egentligen medborgare som är beredda att ta ställning och agera? Medverkar gör bland andra historikern och professor Carol Rittner och ärkebiskop Antje Jackelén.
Påverka genom tillämpning av Miljöbalken
28/1 Många myndigheter brister i tillämpningen av Miljöbalken. Egentligen är lagstiftningen bra, problemet är att den inte följs. Tillämpning av miljöbalken kan ge stor miljöeffekt och här finns en stor potential att påverka samhället, menar Naturskyddsföreningen. På ett webbinarium kan man lära sig tips och trix om hur man kan påverka lokalt.
Dataskyddsdagen
28/1 Denna dag uppmärksammas Dataskyddsdagen.
Göteborgs filmfestival
29/1–8/2 Den 44:e upplagan av Göteborgs filmfestival inleds den 29 januari och pågår i elva dagar. I år tar besökarna del av programmet hemma i sina egna fåtöljer.
Veganpizzadagen
29/1 I dag äts det veganska pizzor på Veganpizzadagen.