Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Tvätt av syntetkläder förorenar Arktis

Mikrofibrer som frigörs vid tvätt av syntetkläder har nått Arktis vatten.

Stora mängder skadliga mikrofibrer har hittats i haven kring norra polarområdet. En stor andel av plastfibrerna antas komma från tvätt av syntetkläder i Nordamerika och Europa.

Det är inte bara tillverkning av kläder som har en negativ inverkan på miljön. Enligt den Europeiska miljöbyrån släpps 500 000 ton mikrofibrer ut i havet varje år till följd av tvätt av syntetkläder. Fibrerna frigörs vid tvättningen och kan färdas långväga: en omfattande kanadensisk studie, publicerad i tidskriften Nature, har funnit mikroplaster i 96 av 97 vattenprover från haven kring Arktis. Av dessa var 92 procent fiber varav 73 procent polyester av samma typ som används i kläder.

Vattnen kring Arktis får sitt tillflöde i första hand från Atlanten, och de mikrofiber som hamnar i Arktis hav kommer sannolikt från klädtvätt i Nordamerika och Europa. Fibrerna påverkar de organismer som lever på tre till åtta meters djup, ett biologiskt viktigt område för allt från plankton och fisk till sjöfåglar och däggdjur.

– Arktis befinner sig återigen på mottagarsidan av föroreningar från söder, säger studiens ledare Peter Ross till The Guardian.

Utsatt polarområde

Nordpolen är redan drabbat av föroreningar från giftiga kemikalier som kvicksilver och PCB, och det var kanske bara en tidsfråga innan man även skulle finna rester av plast i området. Erik van Sebille, oceanograf vid Utrecht universitet, säger till The Guardian att föroreningar kan bli droppen som får bägaren att rinna över för Arktis.

– Plast i naturen är alltid fruktansvärt, men i Arktis gör det förmodligen mer skada än på de flesta andra platser. Det beror på att det får läggas till de dramatiska och farliga klimatförändringar som områdets ekosystem upplever.

Enligt Peter Ross kan både individer, klädproducenter och företag som arbetar med vattenrening hjälpa till att minska utsläppen av mikroplaster i Arktis. Det handlar inte om att skuldbelägga industrin, utan om att ”alla behöver vara överens om att det här inte är något vi vill se i världens hav”, säger han till The Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV