Självkörande bilar, mer grönska och digitaliserade hem – så ser framtidens städer ut enligt en ny undersökning. ”Det är intressant att svenskarna är så optimistiska om städernas framtid”, säger stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhle.
År 2050 tror svenskarna att våra omgivningar är grönare och att bilarna i hög grad drivs av el men också är självkörande. Det visar undersökningen Samhällsbarometern, genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang.
Alexander Ståhle, stadsbyggnadsforskare vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm och en av rapportens experter, är lite förvånad över den ljusa bild vi svenskar har av vår framtid.
– Det som var väldigt intressant är den här teknikoptimismen: att man verkligen tror att självkörande bilar och digitalisering kommer att förändra våra liv och städerna.
Han pratar också om livskvalitetsoptimism.
– Att man verkligen tror att livet faktiskt kommer att bli bättre, att vi kommer att bo bättre, att vi kommer att få mindre biltrafik i städerna och att det kommer att bli grönare, säger han.
Förutom förbättrad teknik tror många på ökad omsorg om miljön. Många – och en större andel kvinnor än män – tror på att minska på plastanvändningen, att källsortera, att åka mer kollektivt och att äta mindre kött. Och de allra flesta tror, fler män än kvinnor, att de vanliga bilarna måste bytas ut mot eldrivna.
– Det här är en väckarklocka om att svenskarna och allmänheten är förberedda på ny teknik i hus och på gatorna, och att de har höga förväntningar för en ökad livskvalitet. Det är en utmaning för framför allt storstadskommuner att fundera på hur de bättre kan förbereda sig på radikala förändringar, säger Alexander Ståhle.
Fakta: Vilken bostadstyp blir vanligare i framtiden?
Självförsörjande hem med exempelvis egen energiproduktion och odlingar: 40 procent
Bostäder i grindsamhällen (gated communities): 35 procent
Vanliga bostadsrätter: 31 procent
Flexibla bostäder som går att utöka eller krympa efter behov: 27 procent
Vanliga hyresrätter: 26 procent
Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo i februari i form av en webbenkät. 3 000 personer, mellan 18 och 74 år gamla, deltog i studien.
Källa: Samhällsbarometern 2018