Elektorskollegiet har fastställt valresultatet i USA – trots försöken att förhindra det. Vad tror ni kommer att hända nu? Hur kommer utvecklingen att se ut med Joe Biden som president?
Rickard Nordin, 37 år, riksdagsledamot, Centerpartiet
Jag ser fram emot ett USA som återtar ett positivt internationellt ledarskap. Som återinträder i Parisavtalet och som fortsätter arbeta för att montera ned handelshinder.
Labangalatika Dasi, 59 år, it-tekniker
Jag tror inte mycket på förändringar med Biden som president – Demokraterna i sig är inte särskilt radikala och Biden ligger inte på något sätt i den radikala ändan av partiet. Man kan väl hoppas på en mer sansad politik i alla fall – färre lögner och vredesutbrott, mindre småaktighet och roffa åt sig, kanske några försiktiga steg mot miljöansvar och någon liten förbättring för tillgängligare sjukvård. Men inte mycket!
Martin Nihlgård, 50 år, generalsekreterare, Individuell människohjälp
Perioden med Trump som president har varit en katastrof. Trump har visat ett totalt ointresse för globalt samarbete och för klimatet. Han har varit ett direkt hot mot kvinnors rättigheter t ex genom minskade möjligheter till abort runt om i världen. Han har uppmuntrat diktatorer. Han har hejat på rasistiska grupperingar och avslutar sin presidentperiod med att direkt hota den egna demokratin. Nästan oavsett vad Joe Biden tar sig för kommer han att bli en bättre president för USA och för världen.
Max Andersson, 46 år, styrelseledamot, Partiet Vändpunkt
Den närmaste tiden riskerar att bli orolig, då stora delar av republikanerna vägrar acceptera valresultatet. Men på sikt är det ett större problem att Demokraterna bara har 50 senatorer. Som det ser ut nu kan Republikanerna blockera lagstiftning om klimatpolitik, ekonomisk rättvisa, sjukvård, och rättvisa val. Biden kan få igenom en del saker genom presidentbeslut, men vi kan inte räkna med en kraftfull klimatpolitik före nästa senatsval. 1,5-gradersmålet blir allt mer avlägset. Världen kan inte vänta på USA.
Gunnel Malm, 73 år, klimat- och miljöengagerad feminist
Förmodligen betydligt bättre, men tillträdande presidenten får massor med skit slängd i knät. Nu ska han städa upp efter den farligaste människan som någonsin suttit som president i USA. Han var en fara för USA och hela världen i övrigt. Troligen får de bära ut honom från Vita huset.
Jan Strömdahl, 84 år, ordförande, Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen
Det är egentligen omöjligt att sia när det gäller detta förvirrade imperium. Men inrikespolitiskt kan det bara bli bättre, och bäst om Bernie och vänstern kan erövra ett större utrymme. I klimatfrågan kan det inte bli sämre och en återgång till Parisavtalet är en normalisering. Utrikes- och säkerhetspolitiken är det stora frågetecknet men låt mig hoppas att kärnvapenförbudet ratificeras, utsvältningsblockaden mot Kuba med flera skrotas och friheten för Palestina och Västsahara säkras.
Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare, Framtidsjorden
Post-Trump och post-covid kan Biden återta USA:s roll som internationell stormakt. Men att återgå till ”som innan” är ingen lösning. Dags för modigt och ansvarsfullt ledarskap som river murar (bokstavligen!) för rättvis omställning. Det ska även blir post-Bolsonaro/Orbán/Åkesson. Mobbaren Trump är ETT symptom på det ruttna systemet. Genom att återbygga förtroendet för fakta, utkräva ansvar från rättsstaten, minska klyftorna, säkerställa inkluderat deltagande och sluta ställa grupper mot varandra säkras demokratin. Nu faller de nyauktoritära!
Tove Ahlström, 43 år, vd, tankesmedjan Global utmaning
En turbulent tid väntas i USA fram tills dess då Joe Biden svärs in som president och Biden kommer få en mycket svår start på sitt presidentskap på grund av pandemin. Efter stormningen av Kapitolium tror jag att Biden har en större chans att ena i alla fall stora delar av sitt mycket polariserade land då flera medborgare nu tar avstånd från Trumpismen. Biden kommer också ta USA tillbaka till det globala samarbetet, det vill säga stanna kvar i Parisavtalet, återgå i bland annat WHO och Unesco. Han kommer även ta klimatomställningen i USA på allvar. Detta sammanvägt gör att vi återigen har en chans att uppnå en hållbar utveckling genom samarbete i världen. Jag kan bara konstatera att denna mycket svåra tiden för USA, och världen, där Trump var en av världsledarna nu är över. Som jag har längtat.
Jonas Bane, 33 år, ordförande, Klimatriksdagen
Biden har en svår tid framför sig – genomföra stora reformer, rulla tillbaka Trump-politik, hantera coronakrisen och samtidigt hantera ett extremt polariserat land. Den sistnämnda aspekten kan vara avgörande för att resten ska lyckas, men en kris är alltid en möjlighet att läka gamla sår. Spännande kommer det bli i vilket fall!
Robin Zachari, 38 år, kanslichef, Skiftet
Joe Biden kommer fortsätta Demokraternas politiska bana vilket han gjort de senaste 50 åren. Det blir mer nedskärningar, privatiseringar och krigsimperialism. Han kommer fortsätta försöka göra upp med Republikanerna om att slakta socialförsäkrings- och pensionssystemet. Enda orsaken att han inte lyckades med det under Obama var att Republikanerna inte ville ge Demokraterna en tum. Den som lever får se vad som händer framöver.
Malin Nilsson, 36 år, generalsekreterare för IKFF
Jag tror att extremhögern kommer fortsätta att utgöra ett allvarligt hot både i USA och i andra delar av världen. Åren med Trump har stärkt och legitimerat dessa rörelser och de kommer inte magiskt att försvinna bara för att Trump gör det. Jag tror att Biden kommer att försöka bygga upp förtroendet för demokrati och stärka de (knappt existerande) sociala skyddsnäten i USA. Internationellt kommer vi sannolikt se en återgång till multilateralism och internationellt samarbete, men kanske också mer amerikanskt intervenerande i andra länder.