Migrationsöverdomstolen har beslutat att en 14-årig flicka, född och uppväxt i Sverige, får med sina föräldrar uppehållstillstånd med hänvisning till barnets bästa. Tobias Billström (M) är kritisk på Twitter: ”I dag känns det bra att Moderaterna 2018 röstade nej till att göra Barnkonventionen till svensk lag”.
2004 flydde familjen Salibi, föräldrar med två söner, från Libanon och ansökte om asyl i Sverige. Att återvända var förenat med livsfara, enligt föräldrarna, men Migrationsverket ansåg inte att de hade rätt till skydd och avslog ansökan. När utvisningsbeslutet hade preskriberats ansökte de igen och fick avslag.
Dottern Margret Salibi, som föddes i Sverige, säger till Dagens Nyheter att utvisningshotet alltid har hängt över dem.
– Jag förstod tidigt att något var annorlunda med vår situation. Mina kompisar kunde göra andra saker än vad jag kunde. De kunde resa. De hade egna rum. De behövde inte oroa sig för sin framtid som jag gjorde.
Dayana Jadarian, familjens juridiska ombud, uppgav till tidningen att hon ville få prövat om att utvisa ett barn med så stark anknytning till Sverige var ett brott mot Barnkonventionen.
– Trots att Barnkonventionen blev svensk lag förra året har det inte ändrat speciellt mycket i utvisningsärendena. Jag ville att Migrationsöverdomstolen skulle ge vägledning om lagstiftningen om barnets bästa och hur det ska tolkas.
Enligt Migrationsöverdomstolen väger det tungt att flickan har tillbringat sina formativa år i Sverige. Att ha vistats utan lov väger generellt emot att bevilja uppehållstillstånd men i en sammantagen bedömning bör beaktas ett barns ”bristande möjligheter att påverka sin egen situation”.
Men nu är Margret orolig för sin bror Pierre, 27 år, som inte omfattas av beslutet. Han har tidigare berättat om att han som tioåring flydde från Libanon. I dag är han VVS-ingenjör och sambo med en svensk medborgare. Eftersom han var myndig när det senaste utvisningsbeslutet vann laga kraft anser Migrationsverket att han borde ha lämnat landet.