Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Riksrättsanklagelsen presenterad i kongressen

USA:s republikanske vicepresident Mike Pence och representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi när kongressen i torsdags återupptog sitt arbete efter attacken.

Riksrättsanklagelserna mot USA:s president Donald Trump har formellt presenterats av Demokraterna i representanthuset. En omröstning om att inleda rättsprocessen gällande anstiftan till uppror kan ske så tidigt som på onsdag, rapporterar The Washington Post.

Demokraterna har också begärt att behandla en resolution som uppmanar vicepresident Mike Pence att åberopa det 25:e tillägget och avsätta Trump genom att förklara honom oförmögen att sköta sitt ämbete.

Det avslogs av Republikanerna i representanthuset. I stället förmodas en omröstning om resolutionen att genomföras i kammaren på tisdagen, rapporterar Reuters.

Parallellt har talman Nancy Pelosi gett Mike Pence en tidsfrist på 24 timmar för att berätta hur han ställer sig till kravet att tillämpa det 25:e tillägget.

Aldrig tillämpats

Tillägget har aldrig tidigare använts för att tvinga bort en president.
Pence har varit påfallande tyst de senaste dagarna, han uppges inte ha pratat med president Trump efter våldsamheterna i onsdags.

Nancy Pelosis budskap till regeringen har varit tydligt: Avsätt Trump – annars agerar vi för att göra det.

”Vi kommer att agera skyndsamt för att skydda grundlagen och demokratin, eftersom presidenten utgör ett överhängande hot mot båda två”, skriver Pelosi i ett brev till sina partikollegor.

Stormade Kapitolium

Vicepresidenten och hans familj var i kongressen då tusentals Trumpanhängare, många av dem beväpnade, vällde in i byggnaden under fastställandet av demokraten Joe Bidens valseger, medan den underdimensionerade polisstyrkan i sista stund förde vicepresidenten och andra toppolitiker i säkerhet.

Kort dessförinnan hade Trump hållit ett politiskt massmöte i närheten där han upprepade ogrundade påståenden om valfusk och sade att han aldrig kommer erkänna sig besegrad. Han uppmanade även sina anhängare att gå till Kapitolium.

Många tog honom på orden. Vid stormningen miste fem personer livet, däribland en polis som brutalt slogs ihjäl.

Om representanthuset röstar för att dra Trump inför riksrätt för anstiftan till uppror på grund av stormningen av Kapitolium blir det andra gången under hans tid som president detta sker.

I december 2019 väcktes ett riksrättsåtal baserat på uppgifter om att Trump pressat Ukrainas president att gräva fram smutsiga detaljer om den dåvarande presidentaspiranten Joe Bidens son. Trump frikändes då i senaten, som de senaste åren kontrollerats av hans partikamrater i Republikanerna.

Joe Biden tillträder den 20 januari.

Bakgrund: Att avsätta en president

Det finns i huvudsak två sätt att avsätta en president, enligt USA:s grundlag.

Det mest kända är riksrättsförfarandet, genom vilket kongressen kan avsätta presidenten om denne döms för ”förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser”.

Formella riksrättsanklagelser mot presidenten läggs fram av representanthuset. För att kunna göra det krävs enkel majoritet i kammaren. För att döma och avsätta presidenten krävs sedan att två tredjedelar av senaten, överhuset, röstar för. Ingen amerikansk president har blivit avsatt på det här sättet. Donald Trump (2019–20), Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, men friades av senaten. I Richard Nixons fall 1974, efter Watergateskandalen, hade riksrättsprocessen inletts men han avgick innan anklagelsepunkterna hann röstas igenom.

Den andra vägen är att presidenten förklaras oförmögen att utföra sina plikter, enligt grundlagens 25:e tillägg. För att det ska ske krävs antingen ett gemensamt utlåtande från vicepresidenten och en majoritet av regeringen eller ett utlåtande från en kongresstillsatt expertpanel (exempelvis bestående av medicinska experter). Om presidenten motsätter sig utlåtandet har kongressen tre veckor på sig att debattera frågan och rösta om den. Två tredjedelars majoritet krävs och beslutet kan inte överklagas.

Källor: History.com, The New York Times, Findlaw.com, The New Yorker

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV