Marc Ching var Hollywoods älskling som räddade hundar från fruktansvärda öden. Men nu anklagas han för att kraftigt ha överdrivit hundarnas öden – för att samla in mer pengar.
En övergiven hundvalp hittades svårt misshandlad, och togs omhand av Marc Chings organisation Animal hope and wellness foundation i Los Angeles. Efter några dagar skrev organisationen på sin Facebooksida att hunden Riley inte bara hade brännskador och en krossad käke – han hade dessutom blivit våldtagen analt. Något som självklart väckte stor uppmärksamhet och en enorm avsky.
Hunden Riley adopterades av en veterinär vid namn Sedna Moseley, som berördes starkt av uppgifterna, enligt LA times.
Inte våldtagen
Men senare fick hon veta att veterinärer som undersökt Riley konstaterat att han inte alls blivit våldtagen. Samtidigt fortsatte Marc Ching att sprida uppgiften i sociala medier.
”Han använde min hund för att dra in pengar”, sa Moseley enligt tidningen.
I intervjuer med The times säger både veterinärer och människor involverade i djurskyddsbranchen att Marc ofta överdrev och hittade på historier till sina sociala medier för att få in mer pengar. Samtidigt fick de dramatiska historierna honom själv att framstå som en sann djurens hjälte. Han blev också hyllad av Hollywoods kändisar.
Ett annat exempel ska ha varit när Marc Ching postade ett foto av sig själv på en flygplats i Thailand med åtta hundar och hashtaggen #DogsFromTheMeatTrade. Men hundarna, som hade adopterats från Soi dog foundation, hade inte alls räddats från köttindustrin, enligt John Dalley, chef för Soi Dog Foundation. Marc Ching påstod också att en av hundarna fått benen skadade i ett thailändskt slakteri. I själva verket hade den hunden och flera andra skadats i bilolyckor.
"Betalade slaktare för att bränna hund till döds"
Ännu värre anklagelser kom våren 2020 från slaktare i Indonesien, som påstod att March Ching betalat dem för att hänga en svart hund och bränna den till döds, en slaktmetod som är grymmare än de sätt de normalt använder. Han dokumenterade avlivningen och filmerna visades sedan för att väcka opinion mot hundköttindustrin. På sin hemsida nekar organisationen dock till att ha iscensatt något. ”This is not to say we are perfect. We have made mistakes but we have grown, and most importantly, we have always put the best interest of the animals first”, skriver de bland annat.
En Facebooksida, Who is Marc Ching, har sedan 2017 ägnat sig åt att avslöja March Ching och oegentligheter i organisationen Animal hope and wellness. Bland annat ska han enligt en Youtubevideo från 2016 som delats på sidan ha köpt loss 1000 hundar från en köttmarknad i Kina och sedan övergivit dem.
Ändamålet helgar medlen?
Att välgörenhetsorganisationer överdriver och fabricerar historier för att de tycker att ändamålet helgar medlen är ingenting nytt eller unikt för USA. Kanske minns du svenska Love and hope (tidigare Love Nepal)? Organisationen påstod att föräldralösa flickor som fått hjälp av dem varit prostituerade, vilket inte stämde enligt artiklar i Aftonbladet.
Men borde det inte räcka att beskriva hur det ser ut? När det gäller hur djur behandlas är realiteten oftast mer än tillräckligt grym. Som Sedna Moseley har sagt:
”Marc behövde inte hitta på något extra. Sanningen var mer än hårresande.”
March Chings oärlighet verkar inte stanna vid det som redan skrivits. Han är nu åtalad för att ha praktiserat som veterinär utan licens, för falsk marknadsföring och för att ha sålt hästkött som djurfoder utan tillstånd.