Mikroplastpartiklar har för första gången upptäckts i moderkakan hos ofödda barn. Även om hälsopåverkan ännu är okänd, finns det en risk för att partiklarna kan orsaka skador hos fostret, enligt de italienska forskarna bakom studien.
Forskarna analyserade moderkakor från sex friska kvinnor som haft normala graviditeter och förlossningar, varav man fann ett dussin små mikroplastpartiklar i fyra av dem, både hos mammans och fostrets del av moderkakan samt i det membran som fostret utvecklas i under graviditeten.
Samtliga partiklar som analyserades var plast som hade färgats i rött, blått, orange och rosa och som skulle kunna komma från förpackningar, färg eller smink- och kroppsvårdsprodukter som troligen har andats in eller på annat sätt konsumerats av mödrarna. Med tanke på att endast så små delar av moderkakorna analyserades i studien, kan det totala antalet mikroplaster vara mycket högre än det man lyckades hitta.
Kan orsaka skador och påverka immunförsvaret
”Det är som att ha ett ”cyborg-barn”, som inte bara består av mänskliga celler, utan av en blandning av biologiska och oorganiska delar”, säger Antonio Ragusa, som är chef för obstetrik och gynekologi vid San Giovanni Calibita Fatebenefratelli-sjukhuset i Rom, och som ledde studien, skriver The guardian.
Forskarna har inte kunnat fastställa om partiklarna har förts över till fostren, men då moderkakan i sig har en avgörande roll för fostrets utveckling kan partiklarna i moderkakan utgöra en potentiell risk för barnets hälsa. Mikroplasterna kan innehålla kemikalier som kan orsaka långsiktiga skador hos fostret, påverka dess immunförsvar eller leda till minskad fostertillväxt, enligt forskarna, som menar att ytterligare studier måste utföras för att bedöma om och hur mikroplaster i moderkakan kan skada eller påverka fostret.
Du kan ta del av hela studien här: Plasticenta: First evidence of microplastics in human placenta
Läs mer: Mikroplast kan orsaka kromosomskador hos havsöringslarver