Idag släpps en ny bok med över 900 vittnesmål om gränsvåld, tortyr och olagliga direktavisningar längs flera av EU:s yttre gränser. EU-parlamentariker Malin Björk (v) kommer under eftermiddagen att överlämna boken till EU-kommissionär Ylva Johansson och hoppas på åtgärder. ”Våldet och kränkningarna av människors rätt att söka asyl måste få ett slut”, säger hon.
Skenavrättningar, våld som många gånger kan klassas som tortyr, personer – även så unga som 14 år – som tvingas klä av sig, sexuella övergrepp. Vittnesmålen över brutala övergrepp är många i boken The black book on pushbacks som släpps idag, på internationelle migrationsdagen. I två volymer och på totalt 1500 sidor beskrivs 900 dokumenterade fall av våld och olagliga direktavvisningar som skett längs EU:s yttre gränser de senaste tre åren. De innefattar mer än 12 000 individer som drabbats.
– Och detta är bara det som kunnat dokumenteras. Den riktiga siffran är troligtvis mycket högre, säger Hope Barker, talesperson för nätverket Border Violence Monitoring Network, som är de som samlat in och sammanställt vittnesmålen.
I ett webbsänt seminarium under fredagen berättade de och flera andra som deltagit med att samla in vittnesmålen om våld och kränkningar av mänskliga rättigheter som skett på ett systematiskt sätt i en rad länder såsom Italien, Ungern, Balkan, Grekland och Kroatien.
– Även om dessa anklagelser möts med förnekande från de förövande länderna, så är det vi ger på dessa sidor en analys av mönster och fotobevis som avslöjar en pågående, systematisk praxis, säger Hope Barker.
"Gör allt för att undvika att bli spårade"
Neeske Beckmann från frivilligorganisationen Seawatch luftburna verksamhet berättade om hur de kämpar för att kunna få fortsätta sitt arbete med att rädda liv på Medelhavet. Deras skepp hålls i hamn på ibland helt absurda grunder och därför är deras två flygplan viktiga delar i arbetet med att övervaka vad som händer på Medelhavet. I år har de bevittnat över 12 000 individer som olagligt skickats tillbaka till Libyen och genom radion har de kunnat höra hur EU:s gräns- och kustbevakning Frontex samarbetat med den Libyska kustbevakningen.
– Men numera gör de allt för att undvika att bli spårade och undviker kommunikation över radion. På sin höjd ger de instruktioner som att ”åk norrut”, vilket är väldigt svårt för oss att använda som guidning”, säger hon och tillägger:
– De gör sitt yttersta för att dölja all typ av bevis för vad de gör där.
"Nu vill vi se konkreta handlingar"
Utgivningen av boken, som går att läsa online, har finansierats av EU-parlamentets vänstergrupp, och moderator på webinariet var Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk, som engagerat sig mycket i frågan och som själv bevittnat gränsvåldet när hon besökt Kroatien och lägren i Bosnien- Hercegovina.
– Det här är ett gediget mastodontverk som förtjänar all vår uppmärksamhet. Våldet och kränkningarna av människors rätt att söka asyl måste få ett slut. Jag hoppas att både Ylva Johansson och Stefan Löfven nu sätter ner foten, säger hon.
Hon är glad att Ylva Johansson tackade ja till att träffas idag för att ta emot boken.
– Det visar att hon inte sticker huvudet i sanden för det väldokumenterade våldet och de olagliga direktavvisningarna som pågår vid EU:s gränser. Nu vill vi också se konkreta handlingar från såväl EU-kommissionen som från EU:s medlemsländer för att få ett omedelbart stopp för dessa övergrepp, säger Malin Björk.