Startsida - Nyheter

Zoom

Unionen: ”Det finns en önskan om snabbare vård”

Runt en procent av Unionens medlemmar har en privat sjukvårdsförsäkring.

Allt fler fackförbund erbjuder privata sjukvårdsförsäkringar. Katalys varnar för en amerikansk utveckling där fackförbund motsätter sig skattefinansierad sjukvård för alla. Gruppförsäkringar är en facklig kärnuppgift, anser fackförbundet Unionen.

De flesta som har en privat sjukvårdsförsäkring har det via sin arbetsgivare. Men de senaste åren har också de fackförbund som erbjuder sina medlemmar att teckna privata sjukvårdsförsäkringar blivit fler. I dag tecknas runt var tredje sjukvårdsförsäkring via fackförbund. Det gör Katalys och John Lapidus särskilt bekymrade, även om det ännu så länge enbart är förbund inom TCO och Saco som gått den vägen medan LO håller emot.

Fackförbund försäkrar

John Lapidus pekar på situationen i USA där stora fackförbund motsatt sig en statligt finansierad sjukvård för alla. Under Demokraternas primärvalsrörelse buade fackliga företrädare vid flera tillfällen ut Bernie Sanders när han argumenterade för detta.

– Det fanns ett fönster på 30- och 40-talet för att skapa en offentlig sjukvård för alla, men fackföreningarna ville inte ha det för de hade redan lagt sina resurser på att förhandla med försäkringsbolagen, säger John Lapidus.

Unionen hör till dem som erbjuder sina runt 700 000 medlemmar att teckna en sjukvårdsförsäkring, varav runt en procent har nappat. Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt pekar på att fackförbund under lång tid tecknat exempelvis livförsäkringar.

– Gruppförsäkringar är sedan länge en facklig kärnuppgift. De har gjort att även de med sämre hälsa har kunnat få en försäkring tack vare att man varit en så stor grupp som delat på riskerna, säger han.

”Sätter välfärden på spel”

Martin Wästfelt menar att det är brist på ekonomiska resurser i regionerna som gör att vårdköer uppstår och att försäkringspatienterna därför inte sätter käppar i hjulet för de övriga.

– Det finns en önskan hos en del av våra medlemmar att kunna få snabbare vård så länge inte andra patienter trängs undan. Vi har landat i bedömningen att skatter kommer inte kunna höjas i närtid så mycket att alla får den vård som efterfrågas så snabbt som man vill ha det, säger han.

De fackförbund som verkar i vården har dragit andra slutsatser. Varken Läkarförbundet eller Vårdförbundet erbjuder sjukvårdsförsäkringar till sina medlemmar.

– Vår kongress skulle aldrig acceptera att man erbjöd medlemmar privata sjukvårdsförsäkringar. Vi som finns i yrket har att följa hälso– och sjukvårdslagen och ge vård först till den som behöver det mest. Genom att erbjuda privata sjukvårdsförsäkringar sätter man den gemensamma välfärden på spel. I slutändan är det samma kompetens och resurser som vi alla slåss om, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Läs mer: Vård på olika villkor när privata försäkringar växer

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV