Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Eriksson lämnar regeringen – försäkrar: Ingen konflikt

Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete (MP) Arkivbild.

Ett av Miljöpartiets stora namn lämnar den politiska scenen. ”Jag behöver mucka nu”, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP) som lämnar regeringen med omedelbar verkan.

Han försäkrar att det inte är någon konflikt som ligger bakom beslutet, även om han såg aningen butter ut på den digitala pressträffen efter sista regeringssammanträdet.

– Ha! Nä, jag sov litet dåligt i natt, det kanske är därför, säger han till TT.

Förklaringen till att han går just nu är i stället att det är ett lämpligt tillfälle när det ändå ska bli en regeringsombildning efter nyår, vilket varit känt sedan språkröret Isabella Lövin aviserade sin avgång.

Stort inflytande

Beslutet har han funderat på i ett halvår, väl medveten om att han inte haft för avsikt att göra någon ytterligare valrörelse.

Det är svårt att peka ut någon som haft ett sådant inflytande i och effekt på Miljöpartiet som Peter Eriksson. När han själv ska ange vad han är mest nöjd med, så är det inte någon enskild sakfråga han lyfter fram.

– Det är förändringen i Miljöpartiet som är den stora skillnaden. Vi gick ifrån att vara ett parti som var väldigt mycket outsider till att finnas i centrum av svensk politik, inte minst kring 2010 men sen också genom att ta steget till att bli ett regeringsparti och nu varit det i två mandatperioder. Det är en stor skillnad och jag har nog haft en rätt stor betydelse för den förändringen, säger Eriksson.

Vara stigfinnare

Ända sedan starten av partiet har det funnits en konflikt mellan pragmatikerna och idealisterna i partiet. Med Peter Eriksson i par med Maria Wetterstrand som språkrör 2002 till 2011 har den pragmatiska hållningen sedan länge varit den dominerande kraften.

– Jag skrev Miljöpartiets första partiprogram i början av 90-talet. Där skrev jag att vi ska vara stigfinnare i svensk politik. Vi ska gå före men inte så långt före att stigen hinner växa igen, säger Peter Eriksson.

– Jag har predikat många gånger i partiet att det inte räcker med att ha rätt. Man måste också få med sig människor på en förändring. I det måste jag säga att jag bara delvis lyckats, säger han.

Fortsätta fajten

Helt över är inte konflikten mellan pragmatiker och idealister i partiet, vilket framgick av Peter Erikssons budskap på pressträffen.

– En del tycker fortfarande att det räcker med att tycka vackrare och mer rättrådigt. Det är ett medskick till de nya språkrören i mitt parti, att den fajten måste fortsätta.

Partiet har länge brottats med låga opinionssiffror, vilket har lett till diskussioner om att partiet kompromissat för mycket för att kunna sitta i regeringen, att man bör sätta ned foten och lämna för att rädda partiets själ.

– Jag står ju snarare för linjen att man ska kompromissa. Ett litet parti som vi trots allt är måste vara beredda att ta lite tuffa kompromisser ibland för att kunna få vinna också och genomföra ordentliga saker, säger Eriksson.

– Man kan inte tro att man kan gå igenom politiken i många år utan att smutsa ned skjortorna litet grann.

Vad han ska göra nu, säger han att han inte vet. Uppgifterna som biståndsminister tas tillfälligt över av vice statsminister Isabella Lövin, som tidigare innehaft den posten.

Enligt avgående språkröret Isabella Lövin kommer Peter Eriksson att lämna ett tomrum efter sig.

– Han har betytt oerhört mycket för partiet Han är en erfaren, jordnära och visionär person som med stadig hand har tagit partiet från en ganska vildvuxen flora till att vara ett tungt parti som gör stor skillnad, säger hon.

Fakta: Peter Eriksson

Född 1958 i Tranås.

Valdes in i riksdagen för Miljöpartiet 1994-1998. Blev kommunalråd i Kalix efter valet 1998, en post han hade till 2004.

Riksdagsledamot på nytt 2002–2014.

Språkrör för Miljöpartiet 2002–2011 tillsammans med Maria Wetterstrand.
Blev ordförande för konstitutionsutskottet efter valet 2010.

Valdes in i Europarlamentet 2014 och var ledamot till 2016.

Bostads- och digitaliseringsminister 2016-2019. Sedan 2019 har han varit minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Källa: Miljöpartiet, regeringen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV