Under onsdagskvällen korades vinnarna i Måltidsakademiens årliga tävling Svensk måltidslitteratur. I kategorin Årets söta bakverk knep Karolina Tegelaar vinsten med sin bok Vegansk bakning.
Boken är ett resultat av tio års idoga försök att närma sig den fulländade veganska kakkonsten. När Karolina Tegelaar i år äntligen kunde sammanfatta sina bakkunskaper, belönas hon av Måltidsakademien. Juryns motivering är: ”Författaren har med själ och hjärta satt ihop denna tegelsten om vegansk bakning – endast söta bakverk. Ett faktaspäckat praktverk som både får oss att vilja baka och att använda rejält med muskot i kaksmeten.”
”Så stolt och glad! Utan allt ert stöd i sociala medier hade jag aldrig orkat fortsätta när ingen trott på mina idéer utom jag (och ni) så världens största tack till er”, skriver Karolina Tegelaar till sina följare.
Boken är formgiven av Bebben Tegelaar och är utgiven på det egna förlaget Praefekt Omnimedia.
Måltidsakademien grundades 2010 i syfte att främja forskning kring och utveckling av måltiden ur ett helhetsperspektiv. Några av de viktigaste uppgifterna är att samla och förmedla måltidslitteratur varje år. I tävlingen Svensk måltidslitteratur fanns i år hela 32 kategorier.
Kålrötter bland vinnarna
Bland de andra vinnarna fanns Kålrotsakademiens bok Underbara kålrötter i kategorin Undervisningslitteratur. Motiveringen lyder: ”Kålrotsakademien upphöjer denna försummade rotfrukt till en gastronomisk stolthet: från historia, odlingsformer, arter, till styckningsscheman, visor om rovor samt förstås en rad kålrotsrecept, inklusive – intressant nog – drinkar.”
Boken som tog hem priset i kategorin Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier var Grönsaker A–Ö: 400 recept och bruksanvisningar av Paul Svensson. Boken vann också i kategorin Vegetarisk måltidslitteratur.
Prisutdelningen skedde digitalt från Kungliga Skogs- och lantbruksakademien i Stockholm.