De kraftiga värmeböljorna i Sydeuropa kan vara en försmak av vad som väntar. Mot slutet av århundradet kan man få räkna med sommardagar med temperaturer över femtio grader.
Med ihållande temperaturer på över fyrtio grader på flera håll kan sommaren i södra Europa beskrivas som extremvarm. Nu varnar klimatexperter för än värre värmeböljor i Sydeuropa framöver, med återkommande dagar med över femtio grader.
I takt med den globala uppvärmningen kommer somrarna också tendera att bli allt torrare. Det samma gäller andra platser med så kallat medelhavsklimat som exempelvis Kalifornien och delar av Latinamerika och Australien.
– När temperaturen stiger avdunstar mer vatten och klimatet blir successivt mer och mer stäppliknande. Konsekvenserna för jordbruket blir stora, det kan handla om halverade skördar, säger meteorologen Pär Holmgren, i dag naturskadespecialist på Länsförsäkringar.
Han pekar på att klimatsystemet är känsligt och att stigande temperatur riskerar att ge effekter som i sin tur gör det ännu varmare. Med mer torka blir det mindre molnighet och solen kommer skina ännu intensivare. När regnet uteblir går ingen solenergi åt till att dunsta vatten, utan blir till ren värme.
Torkan ger också fler skogsbränder, vilket i sin tur ger mer koldioxid. Dessutom ger bränderna upphov till sotpartiklar som kan förmörka Alpernas glaciärer som därmed värms upp och smälter.
– Det som sker nu är en tydlig varningssignal och ett bevis på att vi måste ha fullt fokus på att minska vår klimatpåverkan, men också på klimatanpassning. Även i Sverige måste vi ha beredskap för att klara värmeböljor, säger Pär Holmgren.