Startsida - Nyheter

Radar · Migration

Tvångsutvisningar till Afghanistan återupptas

Att utvisa människor till ett land i full väpnad konflikt är allt annat än ordnat, värdigt och säkert, skriver sju organisationer i en protest mot de planerade utvisningarna.

Den 15 december kommer Sverige att återuppta tvångsutvisningarna till Afghanistan. Utvisningarna stoppades i våras på grund av den rådande coronapandemin, men återupptas nu, vilket får stark kritik från bland annat sju organisationer som nu skrivit brev till Afghanistans flyktingminister.

Enligt information som kommit till flera organisationer som jobbar med att hjälpa asylsökande och papperslösa kommer ett chartrat plan att lyfta mot Kabul den 15 december för att tvångsutvisa personer som fått avslag på sin asylansökan.

Detta kritiseras kraftigt av sju organisationer som skrivit ett brev till Afghanistans flyktingminister, Mr Noor Rahman Akhlaqi, för att vädja om att Afghanistan ska säga nej till att ta emot tvångsutvisade människor från Sverige.

– Det är så sjukt provocerande! Precis innan jul, i december och mitt i brinnande pandemi så gör man det här. Det är djupt provocerande och problematiskt, säger Sara Edvardson Ehrnborg från Farr, en av organisationerna bakom brevet.

I brevet lyfter de bland annat sin oro över coronasituationen i de båda länderna samt det generella säkerhetsläget:

”Vi vet att Sverige inte konsekvent har uppfyllt villkoren i samförståndsavtalet angående de tvångsreturnerade. Dessutom har Era föregångare upprepade gånger förklarat att Afghanistan inte samtidigt kan återintegrera de många tvångsåtervändande från era grannländer och ta hand om allt fler tvångsåtervändande från Europa. I en sådan situation riskerar många återvändande att bli hemlösa och utsatta för brott i städer som Kabul och, om manliga, riskerar att tvångsrekryteras till oppositionsgrupper.”

"Läget värre än någonsin"

Läget i det konflikthärjade Afghanistan är värre än någonsin, skriver organisationerna i ett pressmeddelande. ”Talibaner erövrar mark, fredssamtalen hotas och befolkningen är hårt drabbad av fattigdom till följd av coronapandemin. Mitt i detta kaos har Sverige för avsikt att återuppta tvångsutvisningarna”.

Enligt återtagandeavtalet mellan Sverige och Afghanistan står det att utvisningarna ska vara ordnade, värdiga och säkra. Men ”det är diskutabelt om det ens är möjligt att säkerställa denna typ av ordnade förhållanden i ett land där full väpnad konflikt råder”, skriver organisationerna.

– Afghanistan är ett väldigt, väldigt farligt land att vara i på alla sätt, och det går att ifrågasätta om de barn som kommit till Sverige sedan 2015 fått en rättvis bedömning. Många har inte blivit trodda och Migrationsverket har ju själva sagt att de inte gjort bra utredningar. Men samtidigt tar de inte retroaktiva beslut efter slutsatsen av att de gjorde fel. Istället pratar de om vad de kan lära sig till nästa gång, säger Sara Edvardson Ehrnborg.

"Förstår inte allvaret i situationen"

Hon förklarar att det totalt handlar om hundratusentals personer i det svenska civilsamhället som på olika sätt engagerat sig i flyktingfrågor och som vill stoppa tvångsutvisningarna till Afghanistan.

– Nu har vi för första gången arbetat tillsammans, flera olika organisationer som har olika inriktning och retorik och det värmer i hjärtat. Men vi upplever att regering, riksdag och Migrationsverket över huvud taget inte förstår allvaret i situationen och vad en full väpnad konflikt egentligen innebär, säger hon.

I ett öppet brev till Stefan Löfven, Morgan Johansson, Mikael Damberg, Ann Linde och Åsa Lindhagen skriver organisationerna att allmänheten blivit alltmer insatt i frågorna och att ”allt fler inser det orimliga i att i åratal jaga 9 000 unga människor, som behövs i vårt land, för att till en kostnad av 98 000 per person skicka iväg dem på ett sätt som inte stämmer med konventionen om mänskliga rättigheter”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV